Cultuur & Media
BNNVARA

Vijf fantastische Nederlandse platen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf fantastische Nederlandse platen

Over het nieuws raken we op NPO Radio 1 nooit uitgesproken. Maar soms is het ook wel even lekker om wat muziek te horen. Elke dag kiest de redactie van de Nieuws BV een lekkere, toepasselijke plaat bij de actualiteit. Alles mag, er is maar één voorwaarde: het moet een Nederlandstalige song zijn. Op Spotify zetten we de week in liedjes op een rijtje…

Maandag: Paaslied – Hans Dorrestijn

De week begon met herrijzenis, verstopte eieren en meubelboulevards. Voor hen die Tweede Paasdag niet direct als een feestdag ervaren, was dit even een lekkere hart onder de riem.

Dinsdag: Laaiend Vuur – Trockener Kecks:

Stichters van paasvuren in Duitsland en Oost Nederland hadden veel last van klagers over de rook van hun feestfik. Tot de kust aan toe liepen mensen met tranen van de rook over straat. Het deed ons denken aan het Laaiend Vuur waarover Huub van de Lubbe eens een mooi lied schreef, op plaat gezet door de Tröckener Kecks. Waarbij de zanger in tranen is. Hij denkt door de rook, maar het zit iets dieper.

Woensdag: ’t Is moeilijk bescheiden te blijven – Peter Blanker

Na Christus liet Christiano van zich horen. Toen hij weer opstond na zijn actie tegen Juventus zag hij dat zijn perfecte omhaal doel had getroffen. Ronaldo bracht hiermee ook miljoenen liefhebbers in extase. Ook al blijft hij door een deel van het volk ook een heel irritant, verwaand mannetje. Maar het is ook niet makkelijk voor de allergrootsten. Lotgenoot Peter Blanker weet precies waar de sterspeler mee worstelt.

Donderdag: De Koning – Jaap Fischer

En waar het lastig is voor iemand als Ronaldo om een beetje normaal te doen, geldt dat natuurlijk ook voor de koning. Ook al werd hij deze week op gelijke hoogte gesteld met ambtenaren. Waar het gaat om straffen voor belediging. Je mag de koning nog steeds niet onnodig kwetsen, maar je gaat er net zo lang voor achter slot en grendel als wanneer je de ambtenaar achter het gemeenteloket voor rotte vis uitmaakt. Maar verder zal de koning toch nooit te vergelijken zijn met de gewone man. Mooi verwoord in dit nummer van Jaap Fisscher.

Vrijdag: Een roosje m’n roosje – Conny Vandenbosch

Al die energiedrankjes zijn helemaal niet goed voor de mens. Dat is zo klaar als een klontje. Daarom heffen ze in Groot Brittannië vanaf nu een suikertaks op zoete drankjes. Maar af en toe iets mierzoets is wel effe lekker. En hoeft helemaal niet schadelijk te zijn. Neem deze plaat van Conny Vandenbosch. Veel zoeter krijg je ze niet...Ik geef je een roosje m'n roosje.

Abonneer je op de playlist. Elke week krijgt de playlist er vijf platen bij: muziek in de oren dus!

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter voor een dagelijkse dosis druktemaker.

Ster advertentie
Ster advertentie