Cultuur & Media

Wie wordt de Taalstaatmeester van 2017? De genomineerden zijn bekend!

foto: Corbino en ANPfoto: Corbino en ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie wordt de Taalstaatmeester van 2017? De genomineerden zijn bekend!

[AVROTROS - KRO-NCRV] De afgelopen maanden zocht De Taalstaat samen met Onze Taal naar de persoon die zich dit jaar het best heeft uitgesproken in gesproken en/of geschreven woord. 26 Taaltovenaars en woordkunstenaars werden door luisteraars en lezers voorgedragen in de De Taalstaat. Drie van hen zijn door de jury verkozen tot kanshebbers op de titel Taalstaatmeester 2017. Ze werden vandaag bekendgemaakt in De Taalstaat.

De genomineerden

De jury, bestaande uit taalwetenschapper René Appel, directeur van Onze Taal Vibeke Roeper en hoofdredacteur journalistiek bij de KRO-NCRV Hans Laroes, kozen voor twee schrijvers en een wetenschapper: A.L. Snijders, bedenker van het Zeer Korte Verhaal, terrorismedeskundige Beatrice de Graaf en de Belgische schrijver en presentator Dimitri Verhulst. Ze kozen deze drie genomineerden uit 26 voordrachten, die de luisteraars van De Taalstaat en lezers van Onze Taal konden mailen.

Quote

Een prachtige diepe stem met veel klankkleur, een tikje gruizig. Ik hang aan zijn lippen

Saskia Stavast over Dimitri Verhulst

1. A.L. Snijders

A.L. Snijders is de uitvinder en de meester van het ZKV. In zijn geval het Zeer Korte Verhaal. Iedere zondagochtend leest hij zo’n verhaal voor in De Ochtend van 4 op Radio 4. Alledaagse verhalen die niet zelden een flinke diepgang hebben, zo schreef Charles Kuijpers uit Roosendaal. Hij prijst Snijders als volgt aan: "Hij brengt de taal letterlijk tot leven. Niet alleen door zijn woordgebruik, maar ook door de manier waarop hij zijn verhalen voorleest."

Taalstaatmeester A.L. Snijders

2. Beatrice de Graaf

Els van Hoeke uit Capelle a/d IJssel droeg terrorismedeskundige en historica Beatrice de Graaf aan: "Ik vind haar geel goed nationale en internationale gebeurtenissen verwoorden, in begrijpelijke taal." En: "Terrorisme lokt harde woorden uit, maar Beatrice de Graaf relativeert deze ellendige problematiek met haar taal."

De Taalstaatmeester: Beatrice de Graaf

3. Dimitri Verhulst

Saskia Stavast uit Utrecht droeg de Belgische schrijver en presentator Dimitri Verhulst aan: “Verhulst heeft een ritmische en poëtische manier van spreken. Een prachtige diepe stem met veel klankkleur, een tikje gruizig. Ik hang aan zijn lippen."

De Taalstaatmeester: Dimitri Verhulst

Breng je stem uit

Welke genomineerde verdient volgens jou de titel Taalstaatmeester 2017? Op de website van Onze Taal kun je vanaf nu t/m 27 december stemmen op jouw favoriet. Op zaterdag 30 december wordt de winnaar in De Taalstaat (11.00 - 13.00 uur) bekendgemaakt.

Ster advertentie
Ster advertentie