Cultuur & Media

Liesbeth Staats over Grunberg: 'Ik dacht, waarom heeft het zo lang geduurd voordat dit boek het licht zag?'

foto: NPO Radio 1 Boekenpodcastfoto: NPO Radio 1 Boekenpodcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Liesbeth Staats over Grunberg: 'Ik dacht, waarom heeft het zo lang geduurd voordat dit boek het licht zag?'

[NTR] Liesbeth Staats (Nooit meer Slapen - VPRO) en Jeroen Vullings (Nieuwsweekend – Omroep Max) bespreken in de NPO Radio 1 Boekenpodcast in het oog springende romans en praten over geloofsgemeenschappen, mededogen en het nut van boekentherapie.

Liesbeth Staats en Jeroen Vullings in de Boekenpodcast.

Pastorale, van Stephan Enter

Jeroen Vullings: "Ik kende Stephan Enter als een wat belegen - in de goede zin van het woord – jongeling, die van dat ordentelijke Nederlands schrijft. Sober van aard.

Er zijn af en toe auteurs, en ik vind het dan ook geweldig als dat gebeurt, bij wie ik nieuwe woorden leer. Hier kom ik dus af en toe krankjorum zwaar christelijke uitdrukkingen tegen."

Quote

Het is ook stilistisch ook enorm genieten

Jeroen Vullings

In dezer roman rekent schrijver Enter af met zijn gereformeerde jeugd aan de rand van de Veluwe. Het boek gaat over een eerste, onmogelijke en onhandige verliefdheid. Over een poging het geluk van je vroegste kindertijd terug te vinden. Vullings: "Het is ook stilistisch enorm genieten. Uiteindelijk is het een opgroei-verhaal, dus liefde en dat soort moeilijk dingen waar je mee kunt zitten als jonge adolescent, het speelt allemaal een enorme rol. Ik heb het ademloos gelezen."

Heeft Vullings zelf iets met de Bijbelbelt of een geloofsgemeenschap? "Nee", antwoord Vullings. "Ik heb niets met de Bijbelbelt. Ik betreur dat ten zeerste. Niet dat ik niet op een Bijbelbelt ben opgegroeid, maar ik ben een van de weinigen in mijn vak die de bijbel niet van a tot z heeft gelezen. En je hebt als je van literatuur houdt een enorme voorsprong als je die bijbel zo kunt citeren."

Bezette Gebieden, van Arnon Grunberg

In deze roman is Otto Kadoke, de grensoverschrijdende psychiater uit het boek Moedervlekken, terug. Liesbeth Staats: "Ik las dit boek en ik dacht, waarom heeft het zo lang geduurd voordat dit boek het licht zag? Ik had verwacht dat hij al jaren eerder dit boek had geschreven."

Quote

Grunberg is een enorme pleitbezorger van mededogen.

Liesbeth Staats

Bezette gebieden is een roman over het verleden dat toekomst en heden overwoekert, over schuldige affaires op onschuldige plekken, en onschuldige affaires op schuldige plekken. "Het belangrijkste thema is de val van een psychiater; iemand die onberispelijk was, maakt een misstap en wordt uitgekotst door de samenleving", vertelt Staats.

"Wat Grunberg heel goed doet, is dat hij de liefde, om maar iets te noemen, weer van alle kanten onderzoekt en belicht. Wat is die liefde en waar kan hij uit bestaan?

Het zijn vaak in zijn romans figuren met een soort gitzwarte levensinstelling. Eigenlijk wordt het veel vrolijker aan het eind. Er zitten twee briljante wendingen aan het eind."

Boekenpodcast

Benieuwd welke boeken nog meer besproken worden in de NPO Radio1 Boekenpodcast? Luister de podcast op de NPO Radio 1 website, app, of via je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie