Documentaire 'Djordy' laat gezicht achter een vergismoord zien
- Nieuws
- Documentaire 'Djordy' laat gezicht achter een vergismoord zien
Ruim drie jaar geleden werd de Amsterdamse dj en ondernemer Djordy Latumahina vermoord in een parkeergarage in Amsterdam. Al gauw blijkt dat de daders hem aanzagen voor iemand anders, en wordt de zaak een 'vergismoord' genoemd. Maar, achter die term zit een persoon en veel verdriet om zijn dood, laat AT5 journalist Mark Schrader zien in de documentaire 'Djordy'.
In De Nieuws BV vertellen Mark Schrader en Cherrisha Sackman, de vriendin van Djordy, over het leven van Djordy en de impact van zijn dood.
Video niet beschikbaar
Op 8 oktober 2016 rennen twee mannen op de auto van Djordy Latumahina af in een Amsterdamse parkeergarage. Ze beginnen te schieten en de 31-jarige Djordy overlijdt ter plekke. Zijn vriendin Cherrisha raakt zwaargewond en hun 2-jarige dochter River blijft wonder boven wonder ongedeerd.
Later wordt duidelijk dat de daders een vergissing hadden gemaakt. Ze dachten dat Djordy een crimineel was die in hetzelfde gebouw woonde en in dezelfde auto reed.
Zaterdagmiddag
Journalist Mark Schrader was die dag aan het werk op de redactie bij AT5, de stadsomroep van Amsterdam. Mark: "Het gebeurde op een zaterdagmiddag. De redactie zit niet ver van de plek waar het is gebeurd. Ik kan me die dag goed herinneren, terwijl je dat niet vaak hebt. Er kwamen veel telefoontjes binnen bij AT5, ook van vrienden van Djordy, om te vragen wat er was gebeurd."
Naast dat het een portret van Djordy is willen we ook laten zien welke grenzen worden overschreden.
Mark deed vervolgens elke dag verslag van de rechtszaak en kwam daar in contact met de nabestaanden van Djordy. "Ik zag dat er een ontzettend hechte gemeenschap om Djordy heen zat. Ik dacht: Moeten we behalve verslag doen van de rechtszaak, ook niet een ander aspect laten zien?"
"Juist omdat dit maatschappelijk heel relevant is", zegt Mark. "Want dit is niet de eerste keer dat dit is gebeurd. Laat het maar binnenkomen, laat mensen maar nadenken over welk leed hier aan vastzit."
Strijden
Djordy's vriendin Cherrisha moest lang nadenken of ze mee wilde werken aan de documentaire: "Maar uiteindelijk ben ik heel blij dat ik het heb gedaan, ook voor River voor later."
Ze hoopt dat kijkers een beeld krijgen van haar vriend: "Djor was een heel uitzonderlijk persoon. Naast dat hij de allerbeste vader van de wereld en een goede partner was, was hij ook heel creatief. Hij is een voorbeeld geweest voor veel jongeren in Amsterdam."
Het was strijden, ervoor zorgen dat ik weer op mijn benen terecht kwam zodat ik er voor River kon zijn
In de documentaire beschrijft Cherrisha het moment dat ze wakker wordt in het ziekenhuis, nadat ze een paar dagen in coma heeft gelegen. "Je weet niet wat je overkomt. Ik werd wakker in het ziekenhuis en vanaf daar moet je je leven op te zien pakken. Je moet veel dingen accepteren en een weg zien te vinden. Ik heb een jaar lang moeten revalideren. Het was strijden. Ik wilde ervoor zorgen dat ik weer op mijn benen terechtkwam zodat ik er voor River kon zijn."
Drie jaar later
Nu, drie jaar later, gaat het de goede kant op met Cherrisha. Ze kan weer lopen en heeft laatst opnieuw haar rijbewijs gehaald. "Ik heb nog last van mijn rechterhand, maar probeer dat te accepteren. Daar heb ik wel veel moeite mee gehad. Mijn prioriteit is River en dat zij als een normaal kind door het leven kan gaan. En dat we samen ons leventje weer kunnen oppakken. Dat zal altijd moeilijk blijven, want het gemis gaat niet weg."
Ook met dochter River gaat het op dit moment goed. "In het begin heeft ze heel veel last gehad. Ze kreeg angstaanvallen en ze had last van driftaanvallen. Ze heeft EMDR gehad, en dat heeft haar gelukkig geholpen, nu gaat het goed. Ze praat veel over haar vader de laatste tijd. Daaraan kan je zien dat ze heel erg bezig is met haar vader, en hem heel erg mist", vertelt Cherrisha.
Vrienden
De familie en vrienden van Djordy komen uitgebreid aan het woord in de documentaire. Zij noemen hem 'een goede man die iedereen het beste gunde' en 'iemand die op een positieve manier impact kon maken in het leven van mensen, van een glimlach tot een huis verbouwen'.
Omgekeerd hebben vrienden en familie ook veel voor Cherrisha betekend: "Ik denk dat ik het zonder hen niet had gekund. Ik heb gestreden voor River en al mijn lieve vrienden en familie hebben me zoveel steun gegeven."
En dat is extra fijn tijdens deze coronacrisis, want ook dat is een nieuwe uitdaging. Cherrisha: "24 uur alleen met je kind is gezellig maar ook slopend. Dan merk je extra dat het zwaar is. Ik ben blij met hoe ik het doe, en dat ik het alleen kan. Daarvoor vecht ik ook. Maar het is zeker niet makkelijk."