Cultuur & Media
NTR

Bente Fokkens: 'Ik word benauwd als ik een perfect poppetje moet zijn'

foto: Bente Fokkens
  1. Nieuwschevron right
  2. Bente Fokkens: 'Ik word benauwd als ik een perfect poppetje moet zijn'

Bente Fokkens begon haar zangcarrière al op elfjarige leeftijd, toen ze deelnam aan The Voice Kids. In de jaren daarna was ze te zien als actrice in verschillende Nederlandse films zoals Misfit en Kappen!. Tegenwoordig focust ze zich weer helemaal op haar carrière als zangeres. "Met acteren ben je alles behalve jezelf. Met muziek kan ik juist alles van mezelf laten zien", vertelt ze in Jongstof.

Jongstof: Bente, zangeres - Kunststof

'Als kind zong ik mezelf in slaap'

"Als klein meisje was ik al veel bezig met muziek. Ik zong mezelf als kind zelfs in slaap. Daarom kreeg ik op jonge leeftijd een gitaar, zodat ik zelf liedjes kon gaan schrijven", vertelt Bente. "Mijn ouders stonden altijd achter mijn grote droom en steunden me enorm. Ze vertelden me wel dat ik er hard voor moest werken en mijn school af moest maken. Zodat ik een back-up had. Die heb ik inmiddels niet meer nodig."

Dat ze vroeger al wist dat ze zangeres wilde worden, is ook te horen in de documentaire die over haar verscheen toen ze elf was. "In de documentaire zeg ik dat ik bekend wil worden en een platencontract wil. Dat is gelukt. Als ik nu kijk naar waar ik over tien jaar sta, dan hoop ik dat ik in de Ziggo Dome heb gestaan."

'Kwetsbaar zijn is het krachtigste wat er is'

Zo jong in de spotlights staan, is niet altijd even makkelijk. "Ik leef echt mijn droom, maar het blijft spannend; jezelf constant kwetsbaar opstellen is best lastig. Ik vind het stiekem wel belangrijk wat mensen van mij vinden", vertelt Bente. Toch lukt het haar om zichzelf te blijven. "Ik word er gewoon benauwd van als ik een perfect poppetje moet zijn voor de samenleving. Dat ben ik namelijk niet, en ik denk dat niemand dat is. Kwetsbaar zijn is juist het krachtigste wat er is."

Persoonlijk

Vorig jaar bracht de zangeres haar debuutalbum Als ik met de wind kon dansen, uit. Een album waar ze veel tijd en moeite in heeft gestopt. "Ik ben best perfectionistisch en dacht: dit is mijn eerste album, dus ik moet alles geven wat ik kan. Daar komt best veel stress bij kijken."

Op het album staan veel persoonlijke nummers. "Ik schrijf vaak over dingen waar ik boos of verdrietig van word, of over mijn relatie. Ik romantiseer dingen in mijn hoofd en schrijf het mooier op dan het is. Directe woorden schrijven vind ik saai. Muziek is er juist om je woorden op een kunstige manier te kunnen uiten."

Jongstof

In Jongstof, gepresenteerd door Tirsa With, Stijn de Vries en Max Terpstra, spreken we dagelijks een half uur met aanstormend talent uit de wereld van de kunst, cultuur en media. Gesprekken met dezelfde insteek als Kunststof, nu met jonge, veelbelovende kunstenaars, artiesten, muzikanten, theatermakers, designers en filmmakers. De uitzendingen zijn op elk moment terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie