Binnenland
NTR

Gijs Blom: 'Wanneer ik die onzekerheid niet meer voel, kan ik er maar beter mee stoppen'

foto: Jongstof
  1. Nieuwschevron right
  2. Gijs Blom: 'Wanneer ik die onzekerheid niet meer voel, kan ik er maar beter mee stoppen'

Acteur Gijs Blom wordt steeds internationaler. Hij begon zijn carrière in de musical Ciske de Rat. Voor zijn hoofdrol in de film Boys werd hij genomineerd voor een Gouden Kalf. Inmiddels is hij ook te bewonderen in internationale producties als Dead & Beautiful en de Netflix-serie The Letter for the King. "Als kind bleef ik altijd terugkeren naar de droom om acteur te worden."

Tijdens zijn auditie voor de toneelschool moest Gijs Blom, ja hoor, een gebakken ei spelen. Hij had toen al de nodige filmervaring, maar dit was wel de raarste opdracht die hij kreeg als acteur. "Het was de laatste ronde en ik zat al zo in de adrenaline van op Champions League-niveau spelen dat ik het maar gewoon heb gedaan", vertelt hij in Jongstof aan presentator Max Terpstra.

Jongstof: Gijs Blom, acteur - Kunststof

Stilte

In zijn eerste jaar aan de Toneelschool kreeg Gijs tinnitus, een constant suizen in zijn oor dat nooit meer weggaat. Hiermee verloor hij de stilte en dat was gekmakend voor hem. Hij kon alleen maar denken aan manieren om de stilte terug te vinden "Nu zoek ik mijn rust niet zozeer meer in stilte, maar in afleiding, in een bepaalde vorm van reuring. Stilte is voor mij het geluid van de tram of van brandweersirenes."

Magie van de set

De filmset is voor Gijs altijd een bijzondere plek geweest. "De samenkomst van disciplines op een filmset maakt dat iedereen verantwoordelijk is voor een gedeelte van het plaatje. Jij bent als acteur de kers op de taart. Je krijgt een voorzet en jij mag hem vervolgens inkoppen, maar daarvoor hebben al die andere departementen al gepresteerd. Van catering tot het bouwen van de set." Gijs voelt zich ontzettend dankbaar hiervoor. "Alles komt samen op het moment tussen actie en cut. Als acteur heb je het privilege om de goal te scoren." Die samenwerking voelt voor hem als pure magie.

Beren elimineren

Gijs hoort vaak vanuit zijn omgeving dat hij overal beren op de weg ziet. “Tijdens mijn voorbereiding op een rol denk ik aan alles wat ik kan verpesten. Maar dit kan ook mijn drijfveer zijn”. , vertelt Gijs. “Hoe meer beren ik zie, hoe beter ik ben voorbereid.” Zo had Gijs zich voor zijn auditie voor de film ‘De Slag om de Schelde’ tot in de kleinste details voorbereid. Max Terpstra: "Is dat onzekerheid?" Gijs : "Ik maak het mijzelf ook niet bepaald makkelijk. Ik ben liever te veel voorbereid dan te weinig. Beren elimineren, dat is het belangrijkste. Wanneer ik die onzekerheid niet meer voel, kan ik er maar beter mee stoppen.”

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie