Cultuur & Media

Mediaforum over kritiek klimaatrapport: 'Dit rapport ís consensus'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum over kritiek klimaatrapport: 'Dit rapport ís consensus'

De alarmerender toon van de media over het klimaatrapport van de Verenigde Naties is feitelijk en terecht, vindt Freek Staps van het ANP in het Mediaforum van Spraakmakers. "Media hebben geconstateerd dat dit rapport - waar duizenden wetenschappers jarenlang aan hebben gewerkt – écht een wake up call is, of code rode zoals ze schrijven."

Kritische kanttekeningen

Jan Slagter vond dat er te weinig ruimte was voor kritiek op het rapport. “Men focuste op the worst case scenario en alle media en televisieprogramma’s gingen daarin mee.” Slagter was dan ook blij met het Telegraaf-artikel van dinsdagochtend, waar volgens hem ook critici die niet ontkennen wat er aan de hand is maar wel kritische kanttekeningen bij dit ICCP-rapport plaatsen, aan het woord kwamen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Rapport spreekt voor zich'

Volgens ANP-hoofdredacteur Freek Staps spreekt het rapport voor zich en hij vindt het belangrijk dat mensen weten hoe dit tot stand is gekomen. "Er zijn duizenden wetenschappers gevraagd om hier aan mee te werken, óók dwarsdenkers." Al deze wetenschappers hebben op ziensniveau overeenstemming bereikt en vervolgens is er geluisterd naar wetenschappers die daar weer kritiek op hebben, legt hij uit. "Het is dus niet zo dat hier een rapport ligt waar niemand het mee eens is. Dit ís consensus. Iedereen ís het hier over eens."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vooruitkijken

Volgens Staps is het voor media belangrijk om naar de feiten te kijken. "Hoe zijn we hier gekomen? Wie zijn er verantwoordelijk? En we zitten middenin een formatie, het is heel interessant om te kijken hoe de overleggende partijen dit rapport meenemen", aldus Staps.

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie