Cultuur & Media
BNNVARA

Joost de Vries brengt 'gewoon' zijn nieuwe boek uit, crisis of niet

foto: materiaal van uitgeverfoto: materiaal van uitgever
  1. Nieuwschevron right
  2. Joost de Vries brengt 'gewoon' zijn nieuwe boek uit, crisis of niet

Joost de Vries had eigenlijk vandaag met een glas champagne in zijn hand de presentatie van zijn nieuwe boek Rustig aan, tijger willen vieren. Maar helaas, ook dat heeft het coronavirus in de war geschopt. Toch besloot de schrijver 'gewoon' zijn roman uit te geven.

Het is voor schrijvers geen ideale tijd om een boek uit te brengen: je kunt niet optreden, geen feestelijke boekpresentatie houden of boeken signeren. Vaak toch wel hoogtepunten voor schrijvers.

"Het is heel vreemd inderdaad, zoals alles in het leven op dit moment vreemd en onwennig is", vertelt Joost de Vries. "Normaal gesproken had ik vandaag inderdaad de boekpresentatie gehad, waren er een paar mensen ingehuurd om flatterende speeches te geven en waren we daarna allemaal dronken geworden en de stad ingegaan. Nu zit je vanavond weer thuis met je wereldgerecht en je stokbrood."

Quote

We leven opeens in een wereld die niet veel groter is dan die vierkante meters van onze woonkamer.

Joost de Vries

Haakje

Een paar weken geleden had Joost de Vries nog moeite met het vinden van 'een haakje', waar hij zijn boek mee in de markt kon zetten. "Het gekke is dat de buitenwereld opeens dat haakje is geworden. Voor mij gaat het boek over hoe we leven, hoe we in de liefde staan, hoe we ambitieus en ijdel zijn. Hoe we de hele wereld over vliegen en het gevoel hebben dat we de hele wereld naar ons hand kunnen zetten. En nu leven we opeens in een wereld die niet veel groter is dan die vierkante meters van onze woonkamer".

Rustig aan, tijger bestaat uit zeven in elkaar gehaakte verhalen, waar personages in en uit lopen. Centraal staat een reclamebureau dat staat voor de opgefokte, ambitieuze, ijdele kant van het leven. "Als ik heel eerlijk ben, ben ik misschien ook wel zo'n personage. Het boek is niet autobiografisch, maar ik heb wel geprobeerd mijn generatie te vangen."

Quote

Millennials zijn opgegroeid in een wereld zonder restricties. Waarin zij zelf de maat der dingen zijn.

Joost de Vries

Millennials

Joost zijn generatie is die van de millennials. "Millennials zijn opgegroeid in een wereld zonder restricties. Waarin zij zelf de maat der dingen zijn. Waarin ze het gevoel hebben dat elk land te klein voor ze is, en dat ze de hele wereld over moeten vliegen. Dat er niets is dat ze kan tegenhouden. En nu zitten we in een wereld waarin je door alles bent tegengehouden."

En zo heeft zijn roman opeens een heel andere betekenis gekregen, legt De Vries uit. "In het optimistische scenario is dit een boek over het leven dat nu even opgeschort is, en straks weer terugkomt. En in het pessimistische scenario is dit een historisch boek geworden over een wereld die voorbij is."

Boekhandels

Geen boekpresentatie in levende lijve dus, maar er zal er wel een op het Instagram-account van 'Das Mag' plaatsvinden. Ook organiseert de uitgeverij leesclubs via Zoom. Daarnaast gaan ze ook een samenwerking aan met lokale boekhandels. De Vries: "Niet elke boekhandel is nog open. Het gevaar is dan dat iedereen alleen nog maar boeken bij Bol.com besteld. Maar de lokale boekhandels hebben ook webshops, dus het is veel fijner als je het boek bij hen koopt."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie