Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda' winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2023

foto: annemieke van der togt
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda' winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2023

Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen zijn de winnaars van de 36e Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontvangen de prijs voor het boek Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda (uitgeverij Querido). Dit is zaterdag bekendgemaakt in een speciale editie van De Taalstaat door juryvoorzitter Abdelkader Benali.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dumon Tak won bijna alle literaire prijzen, maar de Woutertje Pieterse Prijs ontbrak nog. De jury noemt dit kinderboek een ideaal huwelijk tussen auteur en illustrator "in een stilistisch voorbeeldboek waarin alles klopt".

Verder zegt de jury over de winnaar: "Het is een boek dat onze veelstemmige wereld zowel in taal als beeld heerlijk op zijn kop weet te zetten. Een boek dat overloopt van de spitse dialogen, kriebelige weetjes en bijtende spot."

Over het boek

Bibi Dumon Tak laat dieren aan het woord die spreekbeurten houden over andere dieren. Sommige dieren hebben elkaar nog nooit gezien, anderen kennen elkaar juist heel goed. Zoals de poetsvis, die vooral de scherpe tanden van de haai kent, en de vos, die voornamelijk geïnteresseerd is in de smaak van de gans. De lezer komt veel te weten over het dierenrijk, en dat nu eens niet door de ogen van mensen, maar door die van de dieren zelf.

Kindertaalstaat

Ter gelegenheid van de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs, presenteerde Frits Spits zijn wekelijkse KRO-NCRV programma niet vanuit de Hilversumse NPO Radio 1-studio, maar live vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De 12-jarige Guus en Julie traden op als zijn co-presentatoren. Gedrieën bespraken zij de zes genomineerde boeken met de betreffende schrijvers en illustratoren. Ook werd het Roverslied vertolkt door Spinvis. Na de bekendmaking bracht presentator en acteur Francis Broekhuijsen een theatrale ode aan het winnende boek.

Woutertje Pieterse Prijs

De Woutertje Pieterse Prijs is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Vorig jaar ging de prijs naar Raoul Deleo en Noah J. Stern met het boek Terra Ultima.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie