Cultuur & Media
KRO-NCRV

Woutertje Pieterse Prijs 2022 voor Terra Ultima

foto: Annemiek van der Togt
  1. Nieuwschevron right
  2. Woutertje Pieterse Prijs 2022 voor Terra Ultima

Debutanten Raoul Deleo en Noah J. Stern zijn de winnaars van de 35e Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontvangen de prijs voor het boek Terra Ultima (uitgeverij Lannoo). Dit is zojuist bekendgemaakt in een speciale editie van De Taalstaat door juryvoorzitter Abdelkader Benali.

De jury over de winnaar: "Het is een boek dat zich laat lezen als een ode aan de verbeeldingskracht en dat danst op de hoge golven van het avontuur tussen schijn en wezen. Een boek dat een onvergetelijke leeservaring biedt aan oude reizigers en jonge harten sneller laat kloppen. Een romantische verkenning die laat zien dat wetenschap en verbeelding prachtig hand in hand kunnen gaan. Terra Ultima is een fabelachtig lees- en kijkboek om bij weg te dromen, een boek om serieus te nemen. Een boek ook, dat generaties samenbindt."

Over het winnende boek

Terra Ultima brengt een onbekend continent in beeld. Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond dit continent na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren en planten die hij aantrof.

Collega-ontdekkingsreiziger Noah J. Stern kreeg toegang tot Deleo’s archief en stelde een selectie van prenten en aantekeningen samen, zodat de hele wereld een beeld kan vormen bij dit fascinerende, nieuwe werelddeel. Het boek werd eerder genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2021.

De Kindertaalstaat

Live vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag presenteert Frits Spits deze speciale editie van De Kindertaalstaat (KRO-NCRV) samen met Saar Holverda (11) en Julius Bexkens (12).

Woutertje Pieterse Prijs

De Woutertje Pieterse Prijs is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving.

Dit jaar bestond de jury uit Abdelkader Benali, Jeroen Dera, Marga Scholma, Annemarie Terhell en Jürgen Peeters. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door de Brook Foundation en De Versterking.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie