Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Akwasi haalt de kern van zijn eigen boodschap onderuit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Akwasi haalt de kern van zijn eigen boodschap onderuit'

Volgens politiek commentator Wouter de Winther is het jammer dat 'radicale elementen' de discussie over racisme in Nederland overschaduwen. Dat zegt hij in het Mediaforum van Spraakmakers.

Rapper Akwasi hield tijdens het Black Lives Matter-protest op de Dam een toespraak. Een passage daaruit - waar in hij zegt dat als hij zwarte piet tegenkomt, hij deze tegen het hoofd zal schoppen - ging viral en houdt de gemoederen sindsdien bezig.

Te radicaal

Volgens De Winther leidt dit soort mensen en uitspraken de aandacht af van een nobele discussie die gevoerd moet worden. "Je ziet dit ook in de VS met die verschrikkelijke plunderingen. Op een gegeven moment wordt het zo radicaal dat je het oog op de bal verliest. Dit doet de zaak geen goed."

Hij vindt het jammer dat hierdoor mooie verhalen, zoals de column van WNL-presentatrice Lisette Wellens, ondersneeuwen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Meer gezegd dan dat'

Akwasi liet via zijn management weten dat hij veel meer gezegd heeft dan deze passage over Zwarte Piet en hij betreurt dat juist dit stukje eruit wordt gepikt. "Daar heeft hij helemaal gelijk in", zegt journalist Margriet Brandsma. Toch noemt ze het "volstrekt naïef" van hem om te denken dat in een gepolariseerde discussie zoals die over zwarte piet, degelijke opmerking zomaar in een bijzin kan zeggen.

"Het is eigenlijk zonde dat hij het zei, omdat zijn verhaal prima is", zegt Brandsma. "Akwasi haalt eigenlijk de kern van zijn eigen boodschap onderuit."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie