Cultuur & Media
BNNVARA

Grayson Perry verpakt lastige thema's in kleurrijk werk: 'Zijn kunst heeft een magnetische werking'

foto: Chris McAndrewfoto: Chris McAndrew
  1. Nieuwschevron right
  2. Grayson Perry verpakt lastige thema's in kleurrijk werk: 'Zijn kunst heeft een magnetische werking'

Kunstenaar, travestiet en pottenbakker zijn een aantal, maar lang niet alle woorden die Grayson Perry omschrijven. Donderdag ontvangt hij de Erasmusprijs 2021 van koning Willem Alexander. Vergezeld door een opblaasbare teddybeer vertelt kunstredacteur van de Volkskrant Anna van Leeuwen in De Nieuws BV over haar kunstheld Grayson Perry.

Perry zijn filosofie luidt: kunst is voor iedereen. Hij maakt kunst die kleurrijk is, vol met detail en verhaal. Van Leeuwen heeft zo’n kleurrijk kunstwerkje meegenomen: een opblaasbare teddybeer. Deze teddybeer staat symbool voor de oorsprong van zijn kunst en loopt als een rode draad door het leven van Perry. “Gedurende zijn jeugd is dat een soort mythologische figuur geworden” vertelt Van Leeuwen. Zijn kunst komt voort uit zijn lastige jeugd, een periode waar hij zich terugtrok op zijn kamer en verschool in zijn eigen fantasie. Dit wereldje werd geregeerd door de goedaardige dictator Alan Measles, zijn teddybeer.

Naast de prominente Alan Measles, is ook Claire een belangrijk onderdeel van Grayson Perry. Claire is de naam die Perry draagt wanneer hij zich verkleedt als vrouw. Ondertussen heeft Claire een soort ceremoniële functie en verkleedt hij zich als Claire wanneer hij een evenement bezoekt.

Toegankelijke man, toegankelijke kunst

Van Leeuwen heeft Grayson Perry ooit mogen ontmoeten in zijn met potten en tapijten gevulde atelier in Londen. Ze omschrijft Perry als een charmante man die ontzettend goed verhalen kan vertellen, maar ook erg down-to-earth is. In het atelier durfde ze echter niet te zitten voegt Van Leeuwen toe. "Want je zit eigenlijk in een kunstwerk."

Perry zijn kunst gaat niet over makkelijke onderwerpen en hij houdt zich graag bezig met sociale structuren. Hij verpakt deze onderwerpen echter zo kleurrijk dat ze toch toegankelijk worden. Wat Grayson Perry zelf zo toegankelijk maakt, is dat hij zichzelf niet zo serieus neemt, maar zijn kunt juist wel.

De Erasmusprijs

Het winnen van de Erasmusprijs geeft een belangrijk signaal over de impact van kunst. Deze prijs wordt toegekend aan iemand die en uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de kunst of wetenschap. Dit laat niet alleen zien wat kunst in het leven van Perry betekent, maar ook hoe het de maatschappij prikkelt. "Hij prikkelt ook andere mensen om kunst te maken, dat is eigenlijk wel heel knap", zegt Van Leeuwen.

We Shall Catch it on the Beaches is tot 20 maart te zien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. De tentoonstelling Grayson Perry. Winnaar Erasmusprijs 2021 is van 17 december tot 3 april te zien in Kunstmuseum Den Haag.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie