Cultuur & Media
VPRO

Deze inbreker ontmoette de bewoner en dat liep ongewoon af…

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze inbreker ontmoette de bewoner en dat liep ongewoon af…

Een goede nachtrust is de titel van de eerste roman van de schrijvende grappenmaker Peter Buurman. Hij maakt de podcast Neutrale kijkers, werkt mee aan het programma Promenade en schrijft satirische artikelen voor online magazine De Speld. Zijn doel: mensen in verwarring brengen. Zo dus ook met zijn boek. Hij vertelt erover in Nooit Meer Slapen.

{podcast audio="123782" caption="Peter Buurman over zijn roman Een goede nachtrust" }

Een onwaarschijnlijke vriendschap

Een goede nachtrust speelt zich, je raadt het al, af in de nacht. In één nacht om precies te zijn. Het verhaal begint bij een inbraak: een inbreker betreedt het huis. Maar wanneer hij vervolgens tegen de bewoner aanloopt ontstaat er een raar soort vriendschap tussen hen.

Quote

Gaandeweg kwam ik erachter dat grappen maken mijn natuur is en niet alleen een aangeleerd trucje

Peter Buurman

Peter vertelt: "In eerste instantie is de inbreker onmiddellijk bezorgd." De empathie neemt het over, ondanks de situatie. "Dit begin, dat was het idee. Ik wist nog niet hoe het verhaal zou eindigen maar ik vond het wel een mooi idee. Ik was ook benieuwd hoe het verhaal zich verder zou ontvouwen." En dus ging Peter Buurman schrijven.

De slapeloosheid en de nacht

De inbreker blijkt niet bepaald een goede inbreker. Maar het boek gaat dan ook over méér dan alleen inbrekers en dieven. Het gaat over de mensen die (nog) wakker zijn in de nacht; de mensen die lijden aan slapeloosheid.

Peter: "Zelf ben ik een heel makkelijke slaper, maar soms heb ik geen zin om te slapen. Ik heb geen last van slaapproblemen maar misschien heb ik daarom juist mijn boek geschreven over mensen die dat wel hebben."

Slapen is volgens de schrijver niet een kwestie van 'geen schermen en geen koffie meer na een bepaalde tijd', maar zo stelt hij: "Slapen is juist het juist loslaten van die druk. Loslaten van het idee dat je moet slapen."

Vrijheid

Niet voor niets liet Peter zijn verhaal afspelen tegen het decor van de nacht. In de nacht zijn we vrijer van de rollen die we overdag worden toebedeeld en de regels waaraan we ons moeten houden. Het fascineert Buurman enorm: die regels die we met elkaar bedenken zijn de regels die onze vrijheid inperken.

Quote

In dromen is er een soort vrijheid die we misschien overdag nog niet genoeg gebruiken


"Ik wil vrijheid ervaren en laten inzien dat regels niet bindend zijn. Want ik denk dat we die vrijheid steeds meer missen. We moeten een soort rol aannemen, daarin worden we aangemoedigd. Maar ik denk dat we niet zo’n eenduidige rol zijn. Ik ben zelf ook erg dubbelzinnig, ik heb soms hele dubbelzinnige gevoelens."

Hoewel Een goede nachtrust niet per se een grappig boek is, zitten er wel veel elementen in die je kunt zien al humoristisch. De behoefte aan vrijheid en dubbelzinnigheid komt geweldig. "In satire kan ik die dubbelzinnigheid gebruiken."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie