Buitenland
NOS

VS schort financiering WHO op: 'Organisatie heeft gefaald'

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. VS schort financiering WHO op: 'Organisatie heeft gefaald'

De Verenigde Staten schorten hun betalingen aan wereldgezondheidsorganisatie WHO op. Dat heeft president Trump bekendgemaakt. Hij verweet de organisatie foute informatie te hebben verspreid over het coronavirus, de crisis te hebben onderschat en China onvoldoende kritisch te hebben benaderd.

Correspondent Marieke de Vries legt in NOS Radio 1 Journaal uit waarom Trump dit doet.

Het besluit komt niet geheel onverwacht. Eerder dreigde Trump er al mee. Hij verweet de WHO toen, net als nu, dat de organisatie kritiek had op zijn besluit van eind januari om vluchten uit China te weren.

Trump zegt nu dat de WHO niet de juiste informatie heeft verspreid over covid-19 en niet transparant heeft geopereerd. "De WHO heeft gefaald in zijn kerntaken" en moet verantwoording afleggen, sprak Trump. De VS betaalt jaarlijks 400 tot 500 miljoen dollar aan de organisatie, bijna 15 procent van de totale begroting.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Trump hadden WHO-experts veel eerder naar China moeten gaan om zich op de hoogte te stellen. Ook zou de WHO informatie die Peking gaf te gemakkelijk hebben geloofd en zich kritiekloos achter Peking hebben geschaard.

Met een kritischere opstelling had de uitbraak beperkter kunnen blijven en waren duizenden levens gespaard, stelde de president.

De uitspraken van Trump zijn opvallend omdat hij China zelf meermaals heeft gecomplimenteerd met de manier waarop het land de uitbraak bestrijdt.

Trump herhaalde verder wat hij gisteren in zijn briefing ook zei, dat plannen om de economie weer op te starten in een vergevorderd stadium zijn. Hij zei snel met alle 50 gouverneurs in gesprek te gaan om hen in staat te stellen de plannen te implementeren.

"De federale overheid zal hen nauwlettend in de gaten houden. We houden gouverneurs verantwoordelijk, maar zullen met hen samenwerken om ervoor te zorgen dat het goed komt."

Gisteren zei Trump nog dat hij, en niet gouverneurs, bepalen wanneer lockdown-maatregelen worden versoepeld. Gouverneurs, gesteund door juridische experts, zeiden daarop dat Trump ernaast zit. Ze wezen hem erop dat zij de bevoegdheid hebben om anti-coronamaatregelen al dan niet te beëindigen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie