Cultuur & Media
VPRO

Thorn de Vries: 'mijn identiteit is mijn superkracht'

foto: Roeltje van de Sande Bakhuyzen
  1. Nieuwschevron right
  2. Thorn de Vries: 'mijn identiteit is mijn superkracht'

Acteur, activist en drag king Thorn de Vries, die bij het grote publiek doorbrak met de rol van Lesley Huf in de televisieserie SpangaS, vertelt in Nooit Meer Slapen dat diens non-binaire identiteit een superkracht is, die veel extra inzichten verschaft. “Hoeveel mensen kunnen nu zeggen dat ze een deel van hun leven als vrouw hebben geleefd?”

Thorn de Vries (acteur, activist, dragking) - Nooit meer slapen

Thorn de Vries weet nog goed hoeveel die vroeger probeerde om zoveel mogelijk mee te doen met de rest in de hoop om minder gepest te worden. Dat deed die onder andere door "precies de kleding te kopen die andere meisjes ook hadden, en mijn hele agenda vol te plakken met stickers Leonardi Dicaprio, en Bratt Pitt".

Dat continu aanpassen was ook vermoeiend, en uitte zich volgens De Vries vooral in onzekerheid. "Als je niet jezelf bent, kan je ook niet een bepaalde zekerheid vinden met wie je bent, en echt met opgeheven lopen van: ‘kijk dit ben ik."

Niet gelukkig

De Vries was eenentwintig toen die voor het eerst het woord 'non-binair' hoorde, en weet ook nog heel goed waar dat was. "Ik was op de Jodenbreestraat in Amsterdam, want ik danste heel veel in die tijd. Je hebt daar een kliniek waar je je gratis kan laten testen op HIV. En ik had een uur over dus iets in mij dacht; dan ga ik dat doen."

Het was een tijd waarin De Vries al veel met diens identiteit worstelde en zichzelf regelmatig afvroeg of die niet eigenlijk een man kon zijn. De Vries: "Het werkte al eenentwintig jaar niet, en ik was echt niet gelukkig."

Op het moment dat De Vries een formulier moest invullen voor de kliniek werd door de medewerker gevraagd wat diens gender was: "Toen had ik het even benauwd en antwoordde ik alleen dat ik als vrouw geboren was." Dat twijfelende antwoord viel de medewerker van de kliniek op, die daarop zei op het onderwerp terug te willen komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Je hoeft niet te kiezen'

Na de test en de negatieve uitslag kwam de medewerker terug bij De Vries: "Laten we het hebben over de echte reden waarom je hier bent. Weet je zeker dat je niet trans bent?" De Vries noemt het de eerste keer dat iemand door het masker heen keek dat die al die jaren zo zorgvuldig heeft opgehouden.

"Ik moest heel erg huilen, en zij was de eerste die mij vertelde ‘je hoeft niet te kiezen, er is ook een optie en dat heet non-binair, en dit betekent het allemaal. Zij was ook trans en zag heel veel van zichzelf in mij, en ik zag heel veel van mijzelf in haar."

Superkracht

De medewerker liet De Vries ook inzien dat een non-binaire identiteit juist iets heel moois is. "Hoeveel mensen kunnen nu zeggen dat ze een deel van hun leven als vrouw hebben geleefd, maar nu ook als man behandeld worden? Opeens krijg ik de rekeningen en mag ik de wijn proeven."

"Ik weet hoe het is om een achtergestelde positie te hebben tegenover sommige mannen, en dat geeft extra inzichten." De medewerker van de kliniek vertelde Thorn dat die het als een superkracht moest zien, "dus dat heb ik toen ook gedaan".

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie