Cultuur & Media
KRO-NCRV

Coronacrisis: Tot welke hoogte moeten media twijfelen aan wetenschap en beleid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coronacrisis: Tot welke hoogte moeten media twijfelen aan wetenschap en beleid

De coronacrisis kenmerkt zich door onzekerheid. Dit zorgt ook in de journalistiek voor een ongemakkelijke afweging, vindt Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje. "Je wilt niet de deskundigen op wie we hopen te vertrouwen afvallen met oppervlakkige vragen, maar er zijn ook wel een aantal punten waar je kritische vragen bij kunt stellen."

Het Mediaforum met Catherine Keyl en Joost Oranje

Rutte zei eerder al dat in deze crisis met 50 procent van de kennis, 100 procent van de beslissingen moeten worden genomen. De taak van de journalistiek is volgens Oranje in de eerste plaats verslag doen van wat er nu gebeurt en verdieping brengen.Een gezonde journalistieke reflex is volgens hem óók om met argwaan kritische vragen te stellen bij de genomen koers.

"Bijvoorbeeld als het gaat over het Nederlandse testbeleid en de discussie over de kinderen. En over hoe het nu precies ging met de regeringscommunicatie rondom de groepsimmuniteit", aldus Oranje.

Vragen stellen

Een van de beslissende momenten van de afgelopen tijd was de speech van Rutte anderhalve week geleden waar hij sprak over die groepsimmuniteit. Oranje: "Als je daar achteraf op terugkijkt, is daar inhoudelijk behoorlijk wat misgegaan."

Rutte vertelde er niet bij dat groepsimmuniteit alleen geldt als er een vaccin zou zijn. Terwijl heel Nederland over deze theorie discussieerde, werd het woensdag weer in de Kamer ontkracht. "Ik voorspel dat we hier nog heel veel reconstructies over gaan krijgen, waar hopelijk ook weer lessen uit geleerd worden."

Tegengeluid

Microbioloog en opiniemaker van NRC Rosanne Hertzberger twitterde gisteren dat ze langzaam het vertrouwen begint te verliezen in de experts aan het roer. Ze twijfelt openlijk aan het testbeleid van de regering. Volgens Oranje is het opmerkelijk dat mensen van het niveau van Hertzberger publiekelijk dit soort vragen beginnen op te werpen.

Hij pleit niet voor een tegengeluid om het tegengeluid, maar wil wel dat er scherpe vragen gesteld worden waar we antwoord op krijgen. "En dat is nou juist zo moeilijk in deze tijd, want veel feiten zijn er niet."

Nieuwsuur verdiept zich uitvoerig in onderzoek en virologie, maar volgens Oranje kom je er dan ook achter dat ook in de wetenschap verschillende stromingen en lijnen zijn.

Golf in de journalistiek

"Ik denk dat in een crisis als deze, de journalistiek een golfbeweging ontwikkelt." Iedereen is volgens de hoofdredacteur overweldigd hoe de virusuitbraak Nederland in korte tijd heeft veranderd. "Ik voorspel dat we er als journalistiek kritischer naar gaan kijken."

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie