Cultuur & Media
AVROTROS

Jos Burgers over de kunst van het geven: 'Geef meer en geef onverwacht!'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Jos Burgers over de kunst van het geven: 'Geef meer en geef onverwacht!'

"Geef niet met voorbedachte rade", zegt Jos Burgers, schrijver van managementboeken en marketingdeskundige, in MISCHA!. Geven en iets terugverwachten "is geen geven". Burgers: "Als je iets echt cadeau doet, en de ander vindt ook dat daar niet per se iets tegenover hoeft te staan, dan is dat pas echt een gift."

#147 - Jos Burgers - MISCHA!

Burgers verwijst naar de Amerikaanse wetenschapper Adam Grant. "Grant zei: veel mensen zijn uitruilers: ze geven iets met het idee dat ze iets terugkrijgen. Zijn stelling was: dat zijn de grootste losers, zowel privé als zakelijk. Die krijgen nooit ruimhartig iets terug, omdat ze nooit ruimhartig geven." Burgers' filosofie: geef onverwacht, en ook méér dan iemand verwacht. De auteur is geen voorstander van korting. "Je kunt beter iets gratis doen, dan korting geven."

'Om te geven heb je moed nodig'

Burgers sprak tijdens een conferentie met dierenartsen over mogelijke prijsverhogingen vanwege stijgende kosten. De dierenartsen waren bang dat mensen die weinig te besteden hadden niet meer langs zouden komen met hun zieke hond of kat. Burgers: "Ik vind het asociaal om geld te vragen van mensen die dat niet kunnen betalen. Geef hen de behandeling gratis, en laat andere klanten wat meer betalen." Maar, dan wil iedereen toch een kosteloos consult? Burgers is daar niet zo bang voor: "Om te geven heb je ook een beetje moed nodig."

#147 - Jos Burgers - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie