Cultuur & Media
KRO-NCRV

Minimalist Dennis Storm over serie Marie Kondo: 'Belangrijkste dat je je koopziekte een halt toeroept'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minimalist Dennis Storm over serie Marie Kondo: 'Belangrijkste dat je je koopziekte een halt toeroept'

Miljoenen mensen leren van Marie Kondo’s Netflixserie hoe ze sokken moeten opvouwen zodat je ze goed in je la kunt zien. En als ze toch bezig zijn, brengen ze ook hele vrachtladingen boeken en andere spullen die ze kunnen missen naar de kringloop. 'Ontspullen' willen we, en opruimen. Ook oud-presentator Dennis Storm leeft in een opgeruimd huis, maar een groot fan van Kondo’s serie is hij niet, zegt hij in Spraakmakers.

"Het is heel goed wat ze doet, ik kan niets slechts over haar vertellen, maar de serie is dat wel", zegt Storm. "Iemand uit Japan komt aan twee volwassenen vertellen hoe je een spijkerbroek moet opvouwen, dat is belachelijk."

Populariteit

Storm vindt de populariteit van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo passen bij deze tijd waarin het consumentisme hoogtij viert en iedereen streeft naar steeds meer. We hebben last van de gevolgen van die overdaad. Hij vergelijkt de opruimwoede met een dieet, waar je in januari braaf aan begint om te zorgen dat je wat je te veel gegeten hebt niet met je meezeult. Maar structureel anders eten doen de meeste mensen niet.

Quote

Aan twee volwassenen vertellen hoe je een spijkerbroek moet opvouwen is belachelijk

Minimalist Dennis Storm

Volgens Storm bestrijden mensen die Kondo’s opruimstrategie omarmen alleen de symptomen van hun werkelijke probleem. "Het allerbelangrijkste is dat je je koopziekte een halt toeroept."

Kale tandartspraktijk

Storm leeft als minimalist, en schreef daarover het boek Weg ermee. Hij presenteerde jarenlang reisprogramma 3 Op Reis en merkte destijds hij dat zich in de ene hotelkamer veel prettiger voelde dan in de andere. Dat bleek met de inrichting te maken te hebben. Zo had een minimalistisch interieur een positieve uitwerking op hem.

Dat hoeft niet meteen een kale omgeving met weinig spullen te zijn, dat is volgens hem een misvatting. "Het hoeft geen kale tandartspraktijk te zijn. Een minimalistisch huis kan heel gezellig zijn, maar er staan alleen spullen die nuttig zijn."

Maar wie alleen zorgt voor een overzichtelijk huis, mist volgens hem een slag. Het gaat er niet om dat je je bezittingen goed opruimt, het gaat erom dat je die bezittingen hebben wilt. "Afscheid nemen van sokken met gaten is helemaal niet moeilijk. Maar hoe meer waarde we hechten aan sokken met gaten, hoe moeilijker het wordt." Het draait dus om die waarde.

Agenda

Als minimalist heeft hij goed gekeken naar wat voor hem waarde heeft. Niet alleen zijn huis moest leger, en tot de essentie worden teruggebracht, dat gold ook voor zijn agenda. "Ik wil tijd met mijn kinderen doorbrengen. Twee keer per week sporten, eten met vrienden. Dat staat echt vast. De tijd die overbleef is voor werk dat ik leuk vind."

De suggestie dat dat vanuit een luxepositie geredeneerd is - veel mensen kunnen zich immers niet veroorloven om minder te gaan werken - wijst hij van de hand. "Je kunt op twee manieren zorgen dat je meer geld tot je beschikking hebt. Door meer te verdienen, maar daar heb je vaak geen invloed op, of door minder uit te geven. Wij hebben op alles bezuinigd."

Goed voor milieu

Jetta Klijnsma, PvdA-coryfee en commissaris van de koning in Drenthe, merkt op dat deze manier van leven ook goed is voor het milieu. Storm veert op. "Ja! Dat is ook het grote verschil met Marie Kondo. Nu richten veel mensen zich op alleen het ontspullen, maar als je eenmaal in je systeem hebt waaróm je dat wil, gaat dat automatisch. Dan koop je die spullen niet eens."

Ster advertentie
Ster advertentie