Cultuur & Media
KRO-NCRV

Drie Boekenweektips: deze boeken over 'tweestrijd' wil je lezen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie Boekenweektips: deze boeken over 'tweestrijd' wil je lezen

De 86ste Boekenweek is van start. Leden van de Spraakmakers Community Els Bertus - Van Kempen, Julia Harinck, en Oskar Kroes vertellen over hun favoriete boek dat past bij het boekenweekthema Tweestrijd.

Charlotte (2015) van David Foenkinos

Uitgekozen door Els Bertus - Van Kempen (81)

"Daar zit een scène in waarbij de tweestrijd van de pagina's springt. Een politieman besluit de hoofdpersoon, de Joodse Charlotte, te helpen ontsnappen", vertelt Van Kempen over het boek dat door Marianne Kaas uit het Frans vertaald werd.

"Charlotte is in tweestrijd of ze de gendarme moet vertrouwen en nam op dat moment de juiste beslissing. En het gaat ook over die gendarme: wanneer beslis je persoonlijk als jouw functie of situatie dat eigenlijk niet toestaat. Hij redt haar, terwijl zijn collega's de Joodse mensen omsingeld hielden."

Charlotte is hier tweedehands te krijgen of informeer bij de lokale boekhandel.

Een klein leven (2016) van Hanya Yanagihara

Uitgekozen door Julia Harinck, eventmanager (27 jaar)

Zo'n achthonderd pagina's dik is het boek dat gaat over het leven van vier vrienden in New York. Of het is je lievelingsboek, óf je kunt er helemaal niets mee, toch? "Ja dat klopt wel. En ik denk dat dat komt doordat de eerste twee- driehonderd pagina's inleidend zijn. Ik snap dat mensen dat denken: waar gaat dit over?"

"Het heeft mij beetgepakt. Ik was zelf in tweestrijd om het uit te lezen omdat er zulke verschrikkelijke dingen gebeuren. Ik heb het een paar keer weggelegd omdat ik niet wilde weten wat er zou gebeuren. Uiteindelijk heb ik het in tweestrijd met mezelf uitgelezen en ik vond het zo fantastisch mooi en ontroerend."

Een klein leven is hier tweedehands te krijgen of informeer bij de lokale boekhandel.

Shogun (1999) van James Clavell

Uitgekozen door Oskar Kroes, docent Levensbeschouwing

Kroes vertelt dat hij door dit boek anders is gaan kijken naar goed en kwaad. "Je kunt milder naar mensen gaan kijken door lezen. Zelf ben ik altijd al veel bezig met goed en kwaad en menselijk handelen. Ook in de politiek."

Het boek speelt zich af in Japan waar zich op een gegeven moment een bevreemdende situatie afspeelt als iemand op handen en voeten als een hond over de grond kruipt. "Ik dacht: wat gebeurt hier dan? En realiseerde me dat het hier ging om eer en oneer. Goed en kwaad had daar helemaal geen betekenis en dat heeft me aan het denken gezet over hoe goed en kwaad cultureel bepaald is."

Shogun is hier tweedehands te krijgen of informeer bij de lokale boekhandel.

Luister naar Eveline Aendekerk (CPNB) over de Boekenweek 2021:

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie