Cultuur & Media
PowNed

Waarom is Victor Hugo's Les Mis nog steeds actueel?

foto: Les Miserablefoto: Les Miserable
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is Victor Hugo's Les Mis nog steeds actueel?

De legende is terug! Les Miserable de musical, gebaseerd op de roman van Victor Hugo, heeft lovende kritieken en trekt volle zalen. Les Mis vertelt het verhaal van sociale onrechtvaardigheid en opstand. Victor Hugo's werk blijft relevant en boeiend vanwege zijn diepe betrokkenheid bij mensen en hun strijd.

Video niet beschikbaar

Encyclopedie

Annette Embrechts, recensent voor de Volkskrant, zag de productie in Rotterdam en was niet teleurgesteld. "Het is een zeer meeslepende show", zei Embrechts. "Ik denk dat het de juiste show op het juiste moment is." De musical vertelt het verhaal van sociale onrechtvaardigheid en hoe dit leidt tot een opstand, zeer herkenbaar in deze tijd.

Hugo's belangrijkste roman Les Misérables is bijna een encyclopedie van kennis, schrijver Henk Pröpper: "Je kunt er van alles leren over het rechtssysteem, over het gevangeniswezen, maar ook bijvoorbeeld over architectuur. Hoe een stad gebouwd is, hoe een klooster precies." Alles is voor hem is onderwerp voor in zijn roman. Daarom zijn ze ook zo interessant en zo leerzaam. Pröpper: "Omdat je aan de ene kant diep doordringt in de mens en het functioneren van de mensen, de psychologie en ook de sociologie van de samenleving."

Wat is het geheim waardoor deze man mensen bij hun lurven grijpt en in hun hart raakt? Wat kan hij zo goed? Victor Hugo was een meester in het vertellen van verhalen die mensen raakten en die nog steeds relevant zijn. Zijn werk verdient het om geëerd en gelezen te worden, ook in de 21e eeuw.

Video niet beschikbaar

Is de 21ste eeuw de nieuwe 19e eeuw?

De scherpe tegenstellingen tussen rijk en arm begint steeds meer te groeien. Tweede kamerlid voor Groen Links Corinne Ellemeet wil juist eerst het verschil uit leggen tussen toen en nu: "Kinderen die werkten 7 dagen in de week, 11 uur per dag, dus er werd toen, in de 19e eeuw, gevochten voor sociale rechten en recht op onderwijs. Dus dat was het vertrekpunt. Mensen hadden niks, er was pure armoede en ze vochten voor een verzorgingsstaat." De strijd van nu is om de verzorgingsstaat te behouden, die in veel landen wordt afgebroken.

Wil je beter ingelicht zijn? Beluister dan hier de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van 25 maart 2023. Met Corinne Ellemeet, tweede kamerlid voor Groen Links, Annette Embrechts, recensent bij de Volkskrant en dichteres Alara Adilow vanuit Brussel. De Man op Afstand was schrijver Henk Pröpper vanuit Parijs.

Goed Ingelichte Kring

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Wie luistert, is net zo goed ingelicht als de Kring zelf! Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie