Het leven op de politieacademie in 'Dienders'
- Nieuws
- Het leven op de politieacademie in 'Dienders'
In de nieuwe zesdelige docuserie Dienders wordt een groep jonge agenten gevolgd in hun eerste jaar aan de Rotterdamse politieacademie. Er komt veel op de leerlingen af, want wat doet het met je als je voor het eerst uitgescholden wordt en het effect van pepperspray moet ervaren? Hoofdrolspelers Harun, Louanne en Viggo delen in De Nieuws BV hun ervaringen.
Video niet beschikbaar
Voor Harun was het nooit een jongensdroom om bij de politie te werken. "Ik heb veel studies gedaan, maar kon mijn weg niet vinden. Toen ik in de beveiliging ging werken kwam ik op een gegeven moment in contact met de politie. Uiteindelijk wekte dat mijn interesse en zo ben ik helemaal verliefd geworden op het politiewerk."
Geen voldoening aan het einde van de dag
Louanne had eerst een baan als zzp'er, maar ze was toe aan verandering. "Ik werd heel onrustig van mijn baan achter de computer en ik had geen voldoening aan het einde van de dag. Ik moest een keer aangifte doen en toen werd ik heel vriendelijk geholpen. Hierdoor ging het steeds meer kriebelen om later ook bij de politie te werken."
Het eerste jaar op de politieacademie was voor Harun heel turbulent. "Het was heel erg wennen en ik was de schoolbanken niet meer gewend. Het eerste jaar ging heel erg snel en ik maakte zoveel diverse dingen mee. Het mooiste was dat ik naar buiten mocht en de Nederlandse politie op straat kon vertegenwoordigen. Minder vond ik de toetsmomenten, daar moest ik me echt doorheen worstelen."
Pepperspray in je ogen
Deel van de weerbaarheidstraining was dat je pepperspray in je ogen gespoten kreeg, voor Viggo was dit heel zwaar. "Je mag zelf kiezen of je het wil doen, maar op zo'n opleiding zeg je geen nee."
Viggo: "Ik had tijdens een opstootje bij Feyenoord al een keer pepperspray in mijn ogen gehad, maar toen zat ik vol met adrenaline. Tijdens de training moest ik tegen een muur staan en kreeg ik de pepperspray recht in mijn ogen gespoten. Het was een drempel waar ik overheen moest stappen."
Omgaan met scheldende omstanders
Op de academie leer je ook omgaan met scheldende omstanders. Voor Louanne was dat aan het begin erg wennen: "De realiteit is dat je vaak op een melding komt om hulp te verlenen, maar dat er mensen omheen staan die je het leven zuur proberen te maken. Het doel van de training is dat je op straat niet meer overvallen wordt door zo'n situatie. Je moet proberen om altijd rustig te blijven."
Ik was mij er heel goed van bewust dat ik mijn leven moest veranderen
Viggo werd aan het begin van de opleiding gewaarschuwd voor zijn vrienden. "Ik was een keer in een kroeg waar een vechtpartij aan de gang was, ik ben toen opgeschreven als getuige en dat komt automatisch omhoog bij de politie."
"Ik was mij er heel goed van bewust dat ik mijn leven moest veranderen", zegt Viggo. "Inmiddels ben ik wel weg bij de politie. Ik ga er niet te veel over vertellen, maar het is mijn eigen keuze. Ik heb er een mooi jaar gehad, maar nu is het tijd om vooruit te kijken."
Keihard voor gestreden
Harun wil laten zien dat Turkse jongeren ook agent kunnen worden. "Ik ben van de derde generatie Turken in Nederland. Mijn opa heeft vroeger alleen maar in een fabriek gewerkt, maar nu zie je dat de derde generatie echt meetelt in de samenleving. De selectieprocedure bij de politie is heel zwaar, maar ik heb er keihard voor gestreden. Als je iets wil, kan je het altijd bereiken. Ik wil daarom een voorbeeld zijn voor iedereen die later ook bij de politie wil werken."