Cultuur & Media

Frits Spits: 'Ik vind het prettig haar naam te noemen'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frits Spits: 'Ik vind het prettig haar naam te noemen'

Na het overlijden van zijn vrouw Greetje kreeg muziek een andere betekenis voor Frits Spits. Een lied van Diggy Dex doet hem besluiten een boek te schrijven over muziek, liefde, rouw en zijn vrouw. "Ik vind het prettig hierover te praten, haar naam te noemen. Wie heeft het er anders over?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

La Vie Est Belle

"Ik was nooit van plan een boek te schrijven. En ik had het liever nooit geschreven, want dan was ze er nog geweest." Drie weken na het overlijden van Greetje, is Spits voor het eerst weer te horen op de radio in zijn programma De Taalstaat. Daar vertelt hij over het verlies. Het inspireert Diggy Dex een lied te schrijven, La Vie Est Belle, waar Spits op zijn beurt weer over schreef. "Het is zijn schuld dat het boek er is."

Niet alleen dat ene liedje krijgt betekenis voor hem, ook andere Nederlandstalige nummers brachten hem op het spoor van zijn verhaal. "De liedjes die ik tegenkwam leken allemaal over mij te gaan."

La Vie Est Belle - Diggy Dex

Zie je me nog

Na de dood van zijn vrouw werd Spits naar eigen zeggen overvallen door een gevoel van machteloosheid. Muziek en liedjes hielpen hem grip te krijgen op haar afwezigheid. "Als ik de planten water geef dan hoor ik haar zeggen: niet te veel. Of als ik strijk: je moet met de mouwen beginnen, niet met de panden. Ze maakt deel uit van mij. Je moet er niet aan denken dat ze helemaal verdwenen is."

Zie je me nog - Veldhuis en Kemper

Alles lijkt zoals het was

De liedjes en de verhalen die Spits daarbij schreef, zijn te lezen in zijn boek Alles lijkt zoals het was. De titel van het boek is tevens de titel van het nummer dat Frank Boeijen voor Spits schreef. "Dat alles lijkt zoals het was, dat is het meest verlammende. Ik zit hier in dit heerlijke gebouw, dat was twee jaar geleden ook zo. Bij alles denk ik, twee jaar geleden was ze er nog. Er is een nieuwe geldmaat, het eerste wat ik dacht was: zij kan nu niet meer pinnen. In die kleine dingen zit het."

Alles lijkt zoals het was - Frank Boeijen

Ster advertentie
Ster advertentie