Leestip van Aldith Hunkar en Roos Moggré: 'Je kunt beter poëzie lezen dan in therapie gaan'
- Nieuws
- Leestip van Aldith Hunkar en Roos Moggré: 'Je kunt beter poëzie lezen dan in therapie gaan'
Soms lees je een boek dat iets met je doet. Het maakt indruk op je, verandert je of geeft je inzichten op iets in jouw leven. Die boeken, die draag je altijd bij je. En wat is er nou beter in de vakantie om zo'n mooi boek (weer eens) te lezen? Daarom geven presentatrice Roos Moggré en Aldith Hunkar, voormalig nieuwslezeres van onder meer het journaal en jeugdjournaal, hun bijzondere boekentip in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Ze presenteerden allebei in het verleden Het Jeugdjournaal, hadden elkaar nog nooit gezien en nu zitten ze samen in de studio van NPO Radio 1. Het is niet een gegeven voor een Jeugdjournaal-presentator om lyrisch over lezen te zijn, maar voor Aldith Hunkar is het wel altijd een belangrijke bezigheid geweest: "Het is belangrijker dan ik er ruimte voor neem. Ik lees ontzettend graag, maar ik lees eigenlijk te weinig."
Daar kunnen vast meer zich in vinden. Roos Moggré in ieder geval: "Ik heb ook een dochter, niet dat dat een excuus is, maar dan kom ik nog minder toe aan lezen. Maar ik probeer dat wel op te lossen met bijvoorbeeld poëzie omdat dat korter is. Dus dat is makkelijker lezen. Dan kun je af en toe een bladzijde pakken en daarna weer verder. Afhankelijk van de stemming waarin ik ben, kies ik poëzie uit."
Bij huis-tuin-en-keuken-ellende kun je je altijd wenden tot poëzie
Moggré: "Je kunt beter poëzie lezen dan in therapie gaan. Dat is het voor mij een beetje: zelfhulp. Waar ze vroeger misschien de bijbel lazen, lees ik nu graag bundels om af en toe wat inzichten te hebben en orde op zaken te stellen van boven. Bij huis-tuin-en-keuken-ellende kun je je altijd wenden tot poëzie. Maar ook bij het verlies van een dierbare biedt het troost."
Artikeltje hier, artikeltje daar
Volgens Aldith ligt het weinige lezen aan het constant bezig zijn met onze telefoons: "Dan lezen we hier nog een artikeltje en daar nog een artikeltje en die tijd kan je dan niet meer spenderen aan een boek." Dus, lees dit artikel vooral nog even door, haast je daarna naar de boekhandel met de tips, en ga lezen!
Narziss en Goldmund
Het boek dat Aldith vaak heeft herlezen en waarmee ze alle andere lectuur mee vergelijkt is Narziss En Goldmund van Herman Hesse. Aldith: "Ik ben er aan toe om het weer eens te lezen. Als mij wordt gevraagd welk boek indruk op mij gemaakt heeft, kom ik altijd automatisch hierop uit."
"Het verhaal gaat over een monnik en een wereldreiziger - iemand die niet met de regels leeft," omschrijft Aldith. "Hoe die twee elkaar vinden en van elkaar erkennen dat ze totaal verschillend zijn van elkaar en dat eigenlijk dat tegelijkertijd is wat hen bindt, dat was voor mij een eyeopener op mijn 13e. Dat je zo iemand vindt die anders is dan jij en je toch jezelf herkent in die persoon."
Op de een of andere manier is het de rode draad in mijn leven
Aldith: "Ik was een beetje jong toen ik het voor het eerst las, 13 jaar. En op de een of andere manier is het de rode draad in mijn leven. Ik heb het daarna nog eens gelezen en je haalt er steeds andere dingen uit. Het is een mooie combinatie van de proza, filosofieën en de vriendschap waar het over gaat. Het is heel vormend voor mij geweest."
Poëzie van Ingmar Heytze
Voor Roos is poëzie vormend geweest. Naast haar bed ligt altijd een bundel van Ingmar Heytze; Voor de liefste onbekende. Roos: "Het is iets wat je mee kunt nemen en wat op allerlei situaties toepasselijk is." Toen Roos ging studeren kwam deze bundel uit. Vervolgens kwam ze de Utrechtse stadsdichter af en toe tegen toen ze verslaggeefster werd voor de lokale omroep.
Hij leefde eigenlijk het leven voor, zoals ik het daarna ging leven
Roos: "Ik was een beetje verliefd op hem maar dat komt omdat als je zijn gedichten leest, die gaan over de liefde en over kansloze liefdes, dronken zijn en naar het huis van een verkeerde vrouw fietsen. Alle dingen die ik als student enigszins meemaakte in mijn stad. Hij leefde eigenlijk het leven voor, zoals ik het daarna ging leven."
Volgens Roos schrijft Heytze op die manier dat het een beetje schuurt. "Hij durft het harde, ruwe te benoemen", zegt ze, "hij beschrijft dingen die ik wel denk maar niet hardop durf te zeggen. Zo schrijft hij over twijfels en angsten die hij heeft, die ik herken."