Cultuur & Media
KRO-NCRV

Jan Rot: 'Ik maakte alleen de muziek die ik graag wilde horen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Rot: 'Ik maakte alleen de muziek die ik graag wilde horen'

In zijn net verschenen boek O ja! schrijft zanger en liedjesschrijver Jan Rot over de jaren negentig. Juist toen gooide hij het roer om en besloot hij liedjes voortaan in het Nederlands te schrijven. "Ik had altijd het idee dat Engels de mooiste taal was voor liedjes", zegt hij in De Taalstaat.

De zanger en liedjesschrijver kwam daar in 1990 op terug. "Voor een Nederlands publiek moet ik eigen liedjes gewoon in mijn eigen taal zingen", zegt de 61-jarige zanger in De Taalstaat. Ondanks dat hij tal van nummers op zijn naam heeft staan, is er nooit die doorbraak bij het grote publiek geweest. "Ik maakte alleen de muziek die ik graag wilde horen. Dat was het belangrijkste, maar het viel mij wel tegen hoeveel mensen daarin meegingen."

Iedereen chagrijnig

Al gaat hij er niet onder gebukt, vertelt Rot. "Zolang er genoeg mensen zijn dat je kunt optreden en platen kunt maken, is er eigenlijk niet veel aan de hand." En succes remt ook, zegt de zanger. Als hij een paar hits in de jaren tachtig had gehad, zou hij die nu avond na avond moeten spelen. "Als Frank Boeijen Zwart-Wit niet speelt, is iedereen chagrijnig terwijl ik mij kan voorstellen dat hij iets nieuws op de setlist wil zetten."

Jan Rot over zijn nieuwe boek O ja

Ster advertentie
Ster advertentie