Cultuur & Media
NOSNTR

College voor de Rechten van de Mens: vrijheid van meningsuiting onder druk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. College voor de Rechten van de Mens: vrijheid van meningsuiting onder druk

De vrijheid van meningsuiting in Nederland staat onder druk. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens in een rapport dat vandaag is verschenen. Nieuws en Co praat erover met voorzitter Jacobine Geel.

Journalisten en anderen die deelnemen aan het publieke debat zoals politici, wetenschappers, columnisten en experts krijgen steeds vaker te maken met bedreigingen en zelfs geweld. Dat heeft gevolgen voor ons allemaal, waarschuwt het college. De kwaliteit van de informatievoorziening kan er namelijk onder lijden. "Als betrouwbare, diverse informatie onmogelijk wordt gemaakt, dan wordt de informatiepositie van de burger bedreigd en daarmee ook onze rechtstaat", zegt Geel.

Moord op Peter R. de Vries 'absolute dieptepunt'

Boze boeren stonden vorige week voor het huis van minister Van der Wal en de meermaals bedreigde viroloog Marion Koopmans moest vorige week een mediaoptreden afzeggen vanwege veiligheidsrisico's. Daarnaast is een cameraploeg van RTV Utrecht deze maand beroofd van een camera en statief. Een van de medewerkers werd daarbij mishandeld.

Het zijn allemaal recente voorbeelden van intimidatie of geweld tegen mensen die bijdragen aan het publieke debat. Het absolute dieptepunt was volgens het college de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

'Verheviging tijdens corona'

Corona, en de maatregelen die zijn ingevoerd om het virus in toom te houden, speelden volgens het college een grote rol in de toename van het aantal incidenten. "In de coronaperiode zagen we een verheviging daarvan, omdat mensen het idee hadden dat allerlei rechten werden afgenomen. Een andere verklaring is dat het steeds makkelijker wordt om je ongenoegen te uiten en te verspreiden via de algoritmes van de socialemediakanalen", aldus Geel.

"Het is een balanceeract. Je wil de vrijheid van meningsuiting koesteren, maar scheldpartijen, agressie, intimidatie en bedreigingen zijn gewoon strafbaar. En dat wordt niet gehandhaafd." Daarom wil het college dat de opsporing en vervolging van intimidatie en geweld tegen mensen die zich uiten in de media prioriteit moet krijgen.

NC meningstuiting

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie