Cultuur & Media
BNNVARA

Hoe kom je van je rijangst af, zó overwon Titia Hoogendoorn haar angst

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kom je van je rijangst af, zó overwon Titia Hoogendoorn haar angst

Hartkloppingen, klamme handjes en zelfs verlamming: dat ervaren mensen met rijangst als ze achter het stuur kruipen. Voor actrice en Instagrammer Titia Hoogendoorn was het heel herkenbaar, maar dat is verleden tijd, want ze kwam over haar rijangst heen. In De Nieuws BV vertelt ze over dit proces.

Als je Titia Hoogendoorn een jaar geleden had gevraagd om met de auto naar de studio van NPO Radio 1 te komen had ze er nachten van wakker gelegen, maar tegenwoordig draait ze haar hand er niet voor om. Vaak maken bestuurders iets traumatisch mee waardoor ze een angst ontwikkelen voor autorijden. Hoogendoorn haalde haar rijbewijs en reed vervolgens nauwelijks. "Autorijden was al niet helemaal mijn ding. Als je aanleg hebt voor bepaalde angsten en hoe meer je het gaat vermijden, hoe groter de angst wordt."

Via Instagram begon Hoogendoorn haar ervaringen te delen en dat zorgde bij veel mensen voor herkenning. "Het verbaasde me dat zoveel mensen rijangst hebben. Ik denk dat er een soort cultuur is dat als je zegt dat je rijangst hebt, mensen het niet begrijpen. Als je eenmaal durft te rijden, snap je niet waarom andere mensen bang zijn om te rijden."

Therapie en kleine opdrachtjes voor jezelf

Op een gegeven moment begon de angst het leven van Hoogendoorn te beheersen en besloot ze om eraan te gaan werken. "Ik verzon kleine opdrachtjes voor mezelf en ik ging doen wat ik wél durfde. Ik moest een aantal keer per week met de auto gaan rijden, maar ik ging niet de snelweg op." Een andere oplossing waar Hoogendoorn in gelooft is therapie. "Ik denk dat het helpt om bepaalde gedachtes te weerleggen met een therapeut. Ik kwam er ook achter dat het veel te maken heeft met een bepaalde zelfverzekerdheid en dat bouw je op, door gewoon te doen."

Haar ervaringen, tips en opdrachten bundelde Hoogendoorn in een e-boek genaamd ‘hoe ik van mijn rijangst afkwam’.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie