Cultuur & Media
AVROTROS

Arjan Dwarshuis legt uit waarom Nederland zo’n geweldig vogelland is

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Arjan Dwarshuis legt uit waarom Nederland zo’n geweldig vogelland is

Nederland ligt op een kruispunt van vogelmigratieroutes en is daarom bij uitstek geschikt om vogels te kijken, vertelt vogelaar Arjan Dwarshuis in MISCHA!. "De waddenzee is een van de belangrijkste pleisterplaatsen voor trekvogels ter wereld. Op een goede ochtend met zuidoostenwind in oktober kun je wel een paar honderdduizend vogels langs de kust zien. Er zijn weinig plekken waar je dat kunt meemaken."

#146 - Arjan Dwarshuis - MISCHA!

Volgens Dwarshuis kent Nederland "veel verschillende biotopen" (een biotoop is een gebied met een uniform landschapstype). Ons land heeft bovendien een bijzonder duingebied en een van de meest uitgestrekte hoogvenen van noordwest Europa.

Felgekleurde duiven en paradijsvogels

In 2016 verbrak Dwarshuis het wereldrecord vogels kijken: hij zag in één jaar 6852 soorten. Welke vogel staat bij hem dan nog op lijstje? "Zo'n vijf van de twintig soorten zijn duiven. Je hebt feloranje duiven, duiven zo groot als kalkoenen met enorme wapperende blauwe hanenkammen." Ook de keizerspinguïn en een aantal paradijsvogels in Papoea Nieuw-Guinea staan hoog op zijn wensenlijstje. De vogelaar zou ook graag de eerste zijn die een soort uit een ver buitenland - Noord-Amerika of Rusland bijvoorbeeld - in Nederland ziet.

Dwarshuis' vogelliefde gaat ver terug. Ook op de middelbare school was hij al groot liefhebber, hoewel dat soms wel ingewikkeld bleek. "Zeker in de brugklas. Dan moet je het niet te veel over vogels hebben. Als het mooiste meisje van de klas langsliep moffelde ik snel m'n verrekijker weg onder mijn jas. Ik vond het niet cool en schaamde me een beetje."

#146 - Arjan Dwarshuis - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie