Cultuur & Media
NOS

Britney Spears-docu lokt reactie uit van Ivo Niehe

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Britney Spears-docu lokt reactie uit van Ivo Niehe

De documentaire Framing Britney Spears heeft in de Verenigde Staten stof doen opwaaien. In de documentaire is er flinke kritiek op de manier waarop de zangeres op jonge leeftijd in de media werd behandeld. Als gevolg daarvan spreken fans en beroemdheden zich voor Spears uit. Door de onlangs verschenen film kreeg Ivo Niehe op sociale media veel kritiek na een vraag over haar borsten. Volgens Niehe wilde hij na alle publicaties over haar uiterlijk haar een serieuze kans wilde geven om op de commotie te reageren. En dat dat ook van tevoren was afgesproken. Maar dat zou niet het geval zijn.

Het management van Britney Spears had niet met Ivo Niehe afgesproken om de destijds 17-jarige artiest vragen te stellen over plastische chirurgie. Ook is er met klem gevraagd om het fragment dat deze week in het nieuws kwam uit de montage te halen, maar dat is door de TV Show geweigerd. Dat zegt Florent Luyckx, die in 1999 bij de opnamen van het programma van Ivo Niehe aanwezig was, in het NOS Radio 1 Journaal.

Niets afgesproken

Luyckx was erbij omdat hij toen verantwoordelijk was voor de marketing en promotie van Spears in Nederland. Niehe stelde haar een vraag over haar borsten, omdat in de pers werd gespeculeerd dat ze plastische chirurgie had gehad.

Maar Luyckx ontkent deze lezing stellig in een Facebookpost. Hij legt uit waarom hij die post geplaatst heeft. "Ik zag dat fotograaf William Rutten, die ook aanwezig was, er iets over had gepost op Instagram. Rutten werd daarop aangevallen, en daarom wilde ik met mijn post op Facebook het verhaal van Rutten bekrachtigen."

Hij zegt dat er niets is afgesproken met hem of het management van Spears over plastische chirurgie als gespreksonderwerp. "Er is wel een voorgesprek geweest tussen Niehe en Spears, waar ik niet bij was. Ik sluit niet uit dat hij daar aan haar gevraagd heeft of ze het OK vond om het daarover te hebben. Maar als ik het interview terugkijk betwijfel ik of die afspraak is gemaakt."

Het belangrijkst vindt hij de leeftijd van Spears destijds. "Het gaat om een meisje van 17, dat in een mediastorm zit op dat moment. Ze wordt voor de zoveelste keer geconfronteerd met een onderwerp waar ze het niet over wil hebben en waarvan ze ook niet begrijpt dat mensen het er over willen hebben."

Heel ongemakkelijk

Luyckx vindt dat de media hier niet goed mee omgaan. "Ze gaat er in het interview wel professioneel mee om, maar dit heeft zijn sporen nagelaten, en bij meerdere jonge artiesten." In de Volkskrant stelt Niehe dat hij het management heeft gevraagd of er iets uit het interview moest worden gehaald, maar dat dat niet hoefde.

Dat klopt dus niet, zegt Luyckx. "Het management heeft wel gevraagd of dat gedeelte uit het interview gehaald kon worden, maar de TV Show heeft dat geweigerd. Het was een situatie waarin zij zich heel ongemakkelijk voelde en wat ons op dat moment ook heel veel andere promotie-activiteiten heeft gekost. Die werden afgeblazen door het management."

Reactie Niehe

In het AD heeft Niehe op de ophef gereageerd. "Na alle publicaties over het plotselinge schijnbaar opvallend veranderde uiterlijk van Britney Spears: de zes pagina's in het blad Rolling Stone (waar alle gedoe mee begon) en na Britneys boze reactie in een aantal voorafgaande interviews in andere landen, spraken we af haar een serieuze kans te geven op een reactie op alle commotie. Wat vond ze als 17-jarige Amerikaanse van plastische chirurgie?", citeert het AD Niehe.

Volgens de presentator is het fragment van het interview zonder context in Framing Britney Spears te zien. "Dus werd alleen die ene vraag gebruikt, nota bene met grote ironie gesteld omdat we het er juist niet over wilden hebben. Maar die stijlvorm van ironie is in de VS blijkbaar minder bekend. De sfeer na afloop van het interview was goed, het management was meer dan tevreden.

Britney

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie