Naar homepage
Cultuur & Media

Weg met taboes rondom je lichaam: 'Ik was altijd bezig met niet doorlekken.’
BNNVARA

foto: Bianca Toepsfoto: Bianca Toeps
  1. Nieuwschevron right
  2. Weg met taboes rondom je lichaam: 'Ik was altijd bezig met niet doorlekken.’

Pijnlijke vrijpartijen, groeiend schaamhaar en doorlekken tijdens je menstruatie: allemaal onzekerheden waar niet veel over wordt gepraat en dat maakt het leven van een middelbare scholier is niet makkelijker. Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen willen daar verandering in brengen en vertellen bij De Nieuws BV over hun pamflet 'Yes, Baby'.

Tieners krijgen vaak van hun ouders te horen dat ze te jong zijn voor onderwerpen zoals een relatie, seks, of om te weten dat ze gay zijn. Hagen en Van Voorthuizen zijn het daar niet mee eens en gooien in het pamflet alle taboes op tafel. Het eerste deel is net uitgebracht en gaat vooral over lichaam, seks en menstruatie. "Het zijn dingen waar wij op de middelbare school ook heel erg mee bezig waren", zegt Hagen.

Op de middelbare school krijgen tieners wel seksuele voorlichting, maar volgens Van Voorthuizen kan het beter. "Er mist nog heel veel in die lessen. In het algemeen zijn er nog veel taboes rondom menstruatie, of seksueel plezier voor vrouwen. In ons boekje hebben we veel ervaringen gedeeld."

Eerder schreef het feministische duo het pamflet Damn, Honey, over diverse onderwerpen waar vrouwen tegenaan lopen in hun leven. Hagen en Voorthuizen kregen vaak de vraag of het ook geschikt was voor jonge meiden. "Het kan wel, maar er staan ook onderwerpen in die meer voor volwassenen zijn."

Menstruatie

"We delen allemaal dingen waarvan we onszelf hadden gezworen het er nooit over te hebben. Bij mij is een groot onderwerp menstruatie, ik ben enorm ongesteld. Zoveel bloed, ik was er zo mee bezig en het nam zoveel ruimte op in mijn hoofd. Ik spijbelde en ik was altijd bezig met niet doorlekken. Het heeft me zo tegengehouden in het leven", vertelt Hagen.

Quote

Tegen de tijd dat ik een wc had gevonden zat het bloed overal.

Marie Lotte Hagen

Hagen leest een stuk voor uit het boek en deelt enkele ervaringen. "Tijdens het suppen vormde zich een steeds groter wordende bloedvlek op mijn neon-groene badpak. Ik mocht van de sup-mevrouw niet naar de wc. Dus tegen de tijd dat ik een wc had gevonden zat het bloed overal." Tegen haar jongere zelf zou Hagen willen zeggen, praat erover.

Er volgen nog twee delen van de serie waarin Hagen en Van Voorthuizen dieper in gaan op de onderwerpen gender en seksualiteit, en activisme en feminisme. Van Voorthuizen: "We wilden het eigenlijk allemaal in dit boek vertellen, maar een woorden tekort. Dus we moesten er drie boekjes van maken."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie