Cultuur & Media

Frans Bromet over kritiek op Israël: 'Als het waar is moet je het toch kunnen zeggen'

MAX
foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Frans Bromet over kritiek op Israël: 'Als het waar is moet je het toch kunnen zeggen'

Documentairemaker Frans Bromet gaat in zijn nieuwste documentaire Alsof ik Palestina heb gestolen op zoek naar het antwoord op de vraag of kritiek op Israël antisemitisme is. Bromet zelf denkt dat je die kritiek altijd moet kunnen zeggen, ook als het onaangenaam nieuws is.

Dat zei Bromet zondag bij De Perstribune van MAX. "Als ik zeg Israël is een apartheidsstaat. Dan zeggen heel veel Joden 'dit is antisemitisme', maar het is wel waar." Bromet wil dit beeld de kijker niet opleggen. Hij wil verschillende invalshoeken voorleggen aan de kijker. Die mag vervolgens een oordeel vellen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bromet had ook een gesprek met oud-premier Dries van Agt, die tegenwoordig opkomt voor de Palestijnse zaak. Hoe een driejarig meisje vergiftigd werd door kolonisten greep hem enorm aan. Dat liet ook Frans Bromet niet onberoerd.

Chemicus

Bromet heeft een waslijst aan documentaires op zijn naam staan. Maar het stond allerminst vast dat hij documentairemaker zou worden. Fotografie of chemicus leek hem ook leuk. Zo had hij zijn eigen scheikundelab op zolder. "Ik vond het heel leuk om explosieven te maken. Maar op een gegeven moment ontplofte het in m’n hand. Toen ben ik wel gestopt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De documentaire Alsof ik Palestina heb gestolen is maandagavond om 20:24 uur te zien op NPO2.

Ster advertentie
Ster advertentie