Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Maurice de Hond maakt er een wedstrijdje van: wie heeft het meeste gelijk?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Maurice de Hond maakt er een wedstrijdje van: wie heeft het meeste gelijk?'

Hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Klok, neemt de kritiek van Maurice de Hond over de corona-aanpak serieus, maar "hij maakt er wel een beetje een wedstrijdje van: wie heeft het meest gelijk of het meest ongelijk", zegt hij in Spraakmakers.

Nu de ergste piek in het aantal besmettingen voorbij is, komt er meer aandacht voor ander nieuws dan corona. Ook is er meer kritiek op het beleid van de overheid en het RIVM. De Hond hamert erop dat er door het slechte ventilatiebeleid onnodig veel doden zijn gevallen.

Het is volgens Klok geen wedstrijd. "Het is gewoon een virus waar we niks vanaf wisten en dat we langzaam een beetje beter kunnen doorgronden." Klok zegt niet dat De Hond ongelijk heeft, maar "dat mensen dit virus beter doorgronden omdat ze veel slimmer zijn, daar geloof ik niet zo in."

AD-columnist Angela de Jong vindt ook dat het coronavirus wat anders is dan politiek of voetbal, waar 17 miljoen Nederlanders een mening over hebben. "Er zijn bepaalde mensen in de samenleving die hier iets meer verstand van hebben dan anderen."

Probeer het eens te worden

In het begin van de crisis in maart, pleitte Klok er in het Mediaforum voor om de gekozen lijn van het RIVM te steunen. "Omdat we toch niks wisten dacht ik: laten we in godsnaam een lijn steunen." Klok vindt het van belang om als land, in tijden van crisis, samen op te trekken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Als er sprake is van een crisis, dan moet je proberen om het eens te worden." Dat betekent volgens Klok niet dat er geen kritiek mag zijn. "Het is goed om een debat te hebben, maar niet een debat waarbij iedereen zijn eigen gelijk probeert te halen." De Volkskrant heeft volgens hem in verschillende artikelen mensen met een ander geluid bij elkaar proberen te brengen.

Hij noemt het slechte journalistiek om de mening van opiniepeiler Maurice de Hond zomaar tegenover de mening van het RIVM te zetten. Deze wegen volgens hem niet even zwaar. Ook andere virologen en wetenschappers van het RIVM ergeren zich aan de eenzijdige opvatting van De Hond die volgens hen elke genuanceerde discussie onmogelijk maakt.

Wantrouwen

Daarnaast hekelt hij het wantrouwen in de samenleving. "Je kunt het heel erg oneens zijn met het RIVM en daar kun je ook goede reden toe hebben, maar dat is wat anders dan wantrouwen dat ze een politieke agenda of zoiets hebben."

Het Mediaforum met Pieter Klok en Angela de Jong

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie