Cultuur & Media
NOS

Festival voor Arvo Pärt, meest gespeelde levende componist: 'Moet fascinerend worden'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Festival voor Arvo Pärt, meest gespeelde levende componist: 'Moet fascinerend worden'

Arvo Pärt is wereldwijd de meest gespeelde levende componist. Muziekgebouw aan 't IJ eert deze week de Estse componist met een zesdaags festival. Op het programma staan veel musici die nauw met Pärt hebben samengewerkt, onder wie pianist Ralph van Raat en cellist Sanne Bijker. Ze waren te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

"Dat is heel bijzonder. Voor ons als muzikanten is het een enorme kans. Wij krijgen zo'n stuk genoteerd op papier, maar notitie is ontzettend beperkt. Daar staat toonhoogte en ritme op, maar er staat heel veel ook niet op. Zoals de intentie van de componist en de klankkleur", zegt Sanne Bijker.

Speels

"Het is fantastisch om de man zelf te horen. Wij hebben hem tien keer ontmoet op verschillende festivals in Europa. Dan repeteerden we samen aan een stuk. Hij zat te luisteren of hij wandelde rond. Hij heeft een soort van heilige status, maar hij is zo warm menselijk en humorvol. Als je hem in het echt ziet, zie je zijn speelsheid", aldus Bijker.

"We hebben twee jaar lang weinig publiek gehad, terwijl voor Pärt is muziek echt een gezamenlijke gebeurtenis. Hij vergelijkt zijn muziek met wit licht. In wit licht zitten alle kleuren besloten en alleen een prisma kan dat licht breken en die kleuren tevoorschijn halen. Dat prisma is de geest van de luisteraar. Dus het publiek is nodig om zijn muziek te maken."

Fascinerend

"Het wordt heel erg bijzonder op dinsdag", zegt Ralph van Raat. "Het is een installatie van 144 scheepstoeters waarbij de muziek van Arvo Pärt binnen een straal van een kilometer te horen is. Wat geweldig is dat die geluidsgolven weerkaatsen via het water. Dat moet fascinerend worden."

oog festival

Ster advertentie
Ster advertentie