Cultuur & Media
NTR

Filmproducent, schrijver en acteur Burny Bos (79) overleden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Filmproducent, schrijver en acteur Burny Bos (79) overleden

Filmproducent, schrijver en acteur Burny Bos is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij overleed in zijn woonplaats Amsterdam aan de gevolgen van kanker.

Icoon

Burny Bos gold de afgelopen decennia als een van de belangrijkste producenten van de Nederlandse film- en televisiewereld. Voor de AVRO-radio maakte hij in de jaren 70 programma’s als Ko de Boswachtershow en Radio Lawaaipapegaai.

Van 1984 tot 1989 was hij hoofd van de jeugdafdeling van de VPRO. Onder zijn leiding werden iconische programma’s als Villa Achterwerk, Rembo & Rembo en Theo en Thea gemaakt. Voor zijn verdiensten werd hij uitgeroepen tot Omroepman van het jaar. In 1986 stond hij mede aan de wieg van het jeugdfilmfestival Cinekid. Daarna besloot hij zijn geluk te beproeven als producent van speelfilms.

Met zijn eigen productiehuis werd Bos verantwoordelijk voor bioscoopsuccessen als Abeltje, Minoes, Het Zakmes, Het Paard van Sinterklaas, Pluk van de Petteflet en Dolfje Weerwolfje. Voor veel films schreef zijn dochter Tamara het scenario. Vorig jaar waren vader en dochter te gast bij Kunststof. Het gesprek is hier terug te luisteren:

Tamara en Burny Bos, producent, scenario-en kinderboekenschrijvers - Kunststof

Gouden Kalf

Bos won een aantal Gouden Kalveren voor zijn films en werd in 2014 bekroond met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs om zijn grote verdiensten voor de filmwereld te eren. Het festival Cinekid zette hem in 2022 nog in het zonnetje en vertoonde daar een groot deel van zijn film- en televisiewerk.

Bos schreef ook meer dan veertig kinderboeken, waaronder Mijn vader woont in Rio, Knofje en Oma Fladder. Tot zijn dood werkte hij nog aan meerdere projecten, waaronder een animatiefilm gebaseerd op de boeken van Dikkie Dik. Deze film moet medio 2024 in de bioscopen te zien zijn.

Luister ook:

De Perstribune met Burny Bos

audio fragment
De Perstribune met Burny Bos

De Perstribune met Burny Bos

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie