Cultuur & Media
KRO-NCRV

Wat zijn de ingrediënten voor een goede kerstfilm?

foto: Universal Studios
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zijn de ingrediënten voor een goede kerstfilm?

Love Actually, The Holiday, The Grinch, Home Alone en zo kan het rijtje kerstfilms nog ellenlang doorgaan. Tijdens de feestdagen krijgen we er geen genoeg van, maar wat maakt het onderscheid tussen een goede en een slechte kerstfilm? Filmjournalist Omar Larabi legt het uit bij Spraakmakers.

Eenheidsworst

Er is een heel scala aan kerstfilms te zien op de welbekende streamingdiensten en tv, maar ze zijn niet allemaal even goed. "Je kan wel zeggen dat ze allemaal heel inwisselbaar zijn. Ze volgen allemaal dezelfde formule", stelt Larabi. "Alle clichés zitten erin." Het draait namelijk allemaal om liefde en gemeenschapszin en er gaat altijd wel iets mis.

Waar Larabi de streep trekt, is de Hallmark-kerstfilm. "Hallmark is de fast food onder de kerstfilms. Je kijkt het één keer, je hebt er ook geen goed gevoel bij en daarna verdwijnt het", aldus de filmjournalist.

Escapisme

"De klassiekers zijn heel anders", gaat Larabi verder. Maar wat maakt die klassieke kerstfilms dan zoveel beter? Er zijn een aantal elementen: "Een van de redenen is dat familiegevoel. En de wereld staat tijdens kerst ook een beetje stil. Vanuit je escapistische motieven zoek je dan iets om je dag mee te vullen. Dan heb je liever iets waar je warme gevoelen van krijgt dan dat je een zwaarmoedige film gaat kijken."

Auqarium-televisie

Ook de zekerheid dat het goed afloopt zou een element zijn volgens de filmjournalist. "In die films zitten ook hoop en vergeving. Dit is ook wel het moment van het jaar dat we daar meer mee bezig zijn." Bovendien is het dus niet zo zwaar en kijkt het lekker weg. "Het is een soort aquarium-televisie. Je kan ernaar kijken en iets anders gaan."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie