Binnenland
KRO-NCRV

Hoeveel impact heeft kerstverlichting op stadsvogels?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel impact heeft kerstverlichting op stadsvogels?

Het wordt koud, de dagen zijn korter, maar op straat ziet het er betoverend uit. Voor velen is al die kerstverlichting op straat namelijk een gezellig aanzicht. Dat geldt echter niet voor iedereen, de stadsvogels lijken er geen fan van te zijn. Timo Roeke van de Vogelbescherming legt bij Spraakmakers uit waarom.

Natuurlijke cyclus

Het ligt ietwat genuanceerder. "Er is niet een heel makkelijk antwoord op. Er is ook niet specifiek onderzoek gedaan naar kerstverlichting en de negatieve invloed op vogels", zegt Roeke. Maar waar vogels wel last van kunnen hebben, is lichtvervuiling. "De meeste vogels gaan naar bed wanneer het donker wordt. Ze volgen de natuurlijke cyclus van licht en donker." Als de kerstverlichting 's avonds laat nog aanstaat, verstoort dat dus hun cyclus.

Langer zingen

"Op het moment dat de zon helemaal onder is, zoeken de meeste vogels een plek om te slapen en wachten ze tot de zon weer opkomt", gaat Roeke verder. Als dat niet lukt, gaan vogels zich ook anders gedragen. "Wat je merkt is dat bijvoorbeeld roodborstjes ’s nachts langer zingen dan in het bos. Dat komt puur doordat de verlichting nog aanwezig is."

Schaarste

Bovendien kost het de vogel energie om 's avonds langer te zingen. "In de winter is hun energie heel erg schaars", zegt Roeke. "Hoe kouder het wordt, hoe moeilijker het is om voedsel te vinden. En als een vogel dan langer zingt, kost dat energie en gaat het ten koste van het welzijn van de vogel."

Uitzetten

"Je hebt ook steden waar de kerstverlichting de hele nacht brandt", merkt de vogel-expert. "Dat is natuurlijk onzin." Hij pleit er dan ook voor dat alle gemeenten de kerstverlichting op een gegeven moment uitdoet. "Dat licht dat ’s nachts brandt, heeft niemand baat bij. Als ik verlichting in mijn voortuin zou hebben, zou ik het rond negen of halftien uitzetten."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie