Buitenland
VPRO

Winterse magie verdwijnt in Londen achter gesloten kerstmarkt-deuren

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Winterse magie verdwijnt in Londen achter gesloten kerstmarkt-deuren

In het Verenigd Koninkrijk wordt er uitgekeken naar de kerstperiode, en daar hoort voor de Britten natuurlijk ook een echte kerstmarkt bij. Alleen wordt er nu juist opgeroepen om weg te blijven, "Het is gevaarlijk druk de afgelopen jaren", vertelt correspondent Anne Saenen in Bureau Buitenland.

Winterse magie

Britten zijn gek op de kerstsfeer die een kerstmark ademt, vertelt de correspondent. 'Festive season' zoals ze het noemen is de belangrijkste periode van het jaar, zegt de VK-kenner. "Kerstmarkten of evenementen met kerst als thema zijn uitgegroeid tot massa-events." Saenen vertelt dat er een grote kerstmarkt in Londen is waar kaartjes weken voor kerst al maandenlang uitverkocht zijn. "Niet alleen toeristen komen hier massaal op af, maar Londenaren zelf ook." En daar ligt nu het probleem. "In Rawtenstall Market, ten noorden van Manchester, is een kerstmarkt afgezegd omdat het te druk zou worden. Meer dan 300.000 mensen, dat is veel te veel. Dan wordt het gevaarlijk druk."

De afzeggingen zorgen ook voor kritiek. De correspondent dat een conservatief gemeenteraadslid heeft gezegd dat het afschaffen van kerstmarkten culturele en economisch vandalisme is.

Alternatief voor kerstmagie

De kerstmarkten in het VK lijken dus aan hun eigen succes ten onder te gaan, maar de kerstsfeer kan je nog altijd beleven, vertelt Saenen: je moet alleen beetje alternatief denken. Zo vertelt ze dat er een gratis wandelroute door centraal Londen is. Die komt langs standbeelden van een sneeuwpop die door verschillende kunstenaars beschilderd is. "Het kost niks en toch is het heel leuk om die route te lopen." Daarnaast vertelt de kenner dat er ook mogelijkheden zijn om naar de kerstmarkt te gaan. Pas stuitte ze op een klein lokaal kerstmarktje in een pittoreske buitenwijk van Londen. "Of gewoon doordeweeks en ‘s morgens naar zo’n kerstmarkt gaan, dan ontloop je het grote publiek ook".

Israël waarschuwt Hezbollah & Brussels migratiepact - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie