Cultuur & Media
KRO-NCRV

Welke uitvindingen uit sciencefictionfilms bestaan inmiddels echt?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke uitvindingen uit sciencefictionfilms bestaan inmiddels echt?

De tijdmachine, het lichtzwaard en kunstmatige intelligentie: het zijn vaste ingrediënten in veel sciencefictionfilms. In zijn nieuwe boek onderzoekt journalist George van Hal waar de wetenschap de fictie heeft ingehaald. "In 2001: A Space Odyssey uit 1968 is al een soort iPad te zien, decennia voordat dat ding daadwerkelijk beschikbaar kwam", zegt hij bij Spraakmakers.

We pakken er nog wat voorbeelden bij. Hij beschrijft ze ook in zijn nieuwe boek Van lightsaber tot tijdmachine, dat deze week is verschenen. Om met de eerste 'uitvinding' uit de titel te beginnen, de lightsaber, het lichtzwaard uit Star Wars. Bestaat dit 'meest iconische ding uit sciencefictionfilms' inmiddels?

Het antwoord heeft wat uitleg nodig, vertelt Van Hal. Want het beperken van een lichtstraal tot zwaardlengte blijkt lastig. En als het al kan, dan heb je nog niet dat kenmerkende geluid. Maar je hebt inmiddels wel plasmazwaarden, vertelt hij. Die werken anders, maar komen wel heel erg in de buurt. Met laserlicht kom je inmiddels ook een heel eind. "Het Amerikaanse leger heeft gewoon laserwapens ontwikkeld waarmee je op afstand dingen kunt smelten."

Je eigen opa doodschieten

Tijdreizen, ook dat kan, vertelt de wetenschapsjournalist. Maar het is iets minder spannend dan het klinkt. In het vliegtuig gaat de tijd in sommige gevallen wat sneller, zij het heel miniem. Dan zijn reizigers "een fractie van een seconde in de toekomst terecht gekomen."

Teruggaan in de tijd is lastiger, en dat is misschien maar goed ook, zegt Van Hal. "Je hebt een gedachte-experiment waar je naar het verleden reist en je eigen opa neer probeert te schieten. Ja, als dat lukt, wordt jij niet geboren. Maar dan als je niet geboren bent, kun je ook niet terug naar het verleden om je opa dood te schieten. Nou ja, goed, dan krijg je hoofdpijn."

Verliefd op computerstem

Het volgende voorbeeld: AI, kunstmatige intelligentie. In de film Her uit 2013 wordt hier al op gezinspeeld, vertelt Van Hal. "De hoofdrolspeler wordt verliefd op de digitale assistent op zijn telefoon, de stem van Scarlett Johansson. Dit begint langzaam maar zeker wel heel dichtbij te komen."

Luister hierboven naar het hele interview en ontdek wat Van Hal de bizarste uitvinding uit een sciencefictionfilm vindt. "Ik heb me hier kapot om gelachen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie