Cultuur & Media
NOS

Wat is de charme van de stomme film?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is de charme van de stomme film?

Ondanks het feit dat de bioscopen dicht zijn, gaat het Silent Film Festival in Eindhoven toch online door. De komende dagen worden er allerlei stomme films vertoond en met live muziek begeleid. Daan van den Hurk, de festivaldirecteur en daarnaast ook concertpianist, vertelt over zijn passie voor de film.

Video niet beschikbaar

Beelden zijn veel meer expressief

"De stomme film heeft ontzettend veel charme. De silent film wordt nog wel eens gezien als een primitieve voorloper van de geluidsfilm, maar omdat die films zonder geluid zijn geproduceerd is het ook een heel andere manier van film maken", vertelt Van Den Hurk over de films in Met Het Oog Op Morgen. Volgens hem worden de beelden door de stilte vele malen meer expressief, juist omdat het geluid gecompenseerd wordt door hetgeen dat je op het beeld ziet.

Stomme films, of silent films, worden vaak live begeleid door muzikanten. Dat geeft volgens de pianist ook weer een extra laag aan de films. "Doorgaans zijn het natuurlijk films van zo'n honderd á honderdtwintig jaar geleden, maar die worden toch weer relevant omdat de muziek hier nu toch ter plekke wordt gespeeld", gaat de festivaldirecteur verder.

Doorgaans is er geen vaste muziek of compositie voor die films geproduceerd. "Het komt een enkele keer voor, maar vaak is het zo dat de filmmuziek in zijn geheel wordt geïmproviseerd. Dat gebeurt dan ter plekke. Je ziet dan de beelden en je verzint er dan muziek onder. Inmiddels zijn de films doorgaans natuurlijk gedigitaliseerd, dus kan je nu wel van te voren al iets van een voorbereiding doen. Maar dat is lang niet bij alle films het geval. Het is vooral echt leuk om het ter plekke te doen, je beleeft de film dan echt ter plekke samen met het publiek."

Doelgroep voor de films is breed

De meest bijzondere vertoning op het Silent Film Festival in Eindhoven is die van de film The Lost World. Lang bleek de film verdwenen te zijn, omdat het gros van de kopieën werd vernietigd ten behoeve van de vertoning van King Kong. Nu is de film sinds twee jaar nagenoeg compleet, een unicum volgens de festivaldirecteur.

"Het is ook een enorm dankbare film om te begeleiden. Je heb natuurlijk dinosauriërs in de film, er zit ook een liefdesverhaal in, er zit spanning in en er zit ook humor in. Dan probeer ik vooral in de opening van zo'n film zo veel mogelijk elementen te laten horen die terugkomen in de film", gaat Van den Hurk verder. De stomme film kan in ieder geval wel rekenen op een breed publiek volgens de festivaldirecteur. "We zijn als festival ook heel erg blij dat we steeds meer jonge mensen weten te interesseren voor deze klassieke films. We zien in die zin alle leeftijden wel langskomen."

OOG Stomme Films

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie