Cultuur & Media
VPRO

'Ik vergat te investeren in mijzelf, maar nu leer ik: het is mijn tijd'

foto: Shirma Rousefoto: Shirma Rouse
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik vergat te investeren in mijzelf, maar nu leer ik: het is mijn tijd'

Zangeres Shirma Rouse, geboren op Curaçao en opgegroeid op Sint-Eustatius, emigreerde als jonge twintiger naar Nederland om scheikunde te studeren. Ze startte echter een muzikale carrière. Vanaf zaterdag gaat ze de theaters langs met Acoustic Sessions, een avond met uiteenlopende muziek in combinatie met korte verhalen. Atze de Vrieze spreekt in Nooit meer slapen met Shirma Rouse.

Shirma Rouse (8 oktober 2020) - Nooit meer slapen

In de theatershow Accoustic Sessions wil Rouse haar publiek meer laten zien van wie zij zelf is en wat haar beweegt. "Mensen hebben een associatie met mij: ze kennen mij van The Voice, praatprogramma’s als DWDD of The Passion. Dan denk ik, wacht eens even: ik zing zelf ook!" Rouse zal veel eigen geschreven nummers ten gehore brengen. "De liedjes die ik zelf schrijf, zijn nog meer van mij omdat het mijn eigen verhalen zijn."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=0t0Rj_9Gugs" start="false"}

Het glas is half vol

Van huis uit heeft Rouse geleerd: niet klagen over dingen die je niet kunt veranderen. In Rouse's geval: het slechte weer in Nederland. Want wat dat betreft, was ze allang verhuisd. "Toen ik negentien was, kwam ik hier wonen. De eerste keer dat er sneeuw viel schrok ik mij rot en gleed ik meteen uit." Hoewel het tekort aan vitamine D in Nederland haar zwaar viel na haar verhuizing vanuit Sint-Eustatius, zal je Rouse niet horen klagen.

Want dat gebeurt hier volgens haar veel te veel. "Ik sta op, mag dingen doen waar ik van hou, heb fijne mensen om mij heen. Ik ben vooral dankbaar en ik geniet." Dus geen geklaag over werk of wat er nu allemaal niet mogelijk is, maar volgens Rouse moeten we juist kijken naar welke opties er wél mogelijk zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Meer tijd voor Shirma'

Rouse vertelt dat zij altijd veel voor anderen heeft klaargestaan, ten koste van zichzelf. "Ik ben de oudste van vijf en gewend om mij dienstbaar op te stellen. Daardoor vergat ik te investeren in mijzelf. Maar nu leer ik: het is mijn tijd. Je kan niet alleen maar geven, er moet ook ruimte zijn om te ontvangen. Die balans ben ik gaan opzoeken."

En dus steekt Rouse nu energie in dingen die ze zelf graag wil. "Ik heb gestudeerd, aan mijn psyche gewerkt en nu als laatste komt nog mijn ik, want dat had aandacht nodig." Zo begon ze met sporten en gooide ze haar eetpatroon drastisch om. "Ik dacht dat ik geen emotionele eter was, want ik had geen verdriet of negatieve emoties om weg te eten. Maar ik heb me beseft dat ik wel een emotionele eter ben, want ik wil alle mooie momenten vieren."

Maar zo gemakkelijk als het klinkt, dat is het niet. "Mensen zien alleen de buitenkant: dat ik leuke dingen doe, maar het is hard werken. De strijd en de investeringen, die zien anderen niet."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie