Cultuur & Media

Parool-hoofdredacteur over Dion Graus: 'Feiten moeten op tafel'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Parool-hoofdredacteur over Dion Graus: 'Feiten moeten op tafel'

"Het lijkt er op dat hij betrapt is op een beetje liegen en frauderen. De feiten moeten nu op tafel komen." Dat zegt Ronald Ockhuysen in Spraakmakers in reactie op berichten over het declaratiegedrag van Tweede Kamerlid Dion Graus.

De Parool-hoofdredacteur vindt dat het PVV-Kamerlid met bewijzen moet komen dat hij elk weekend in Heerlen is. "Dat kan je bijvoorbeeld zien aan zijn pin-gedrag."

Gisteren meldde de Volkskrant en het tv-programma EenVandaag na gezamenlijk onderzoek dat Graus maandelijks bijna tweeduizend euro verblijfskostenvergoeding ontvangt bovenop zijn salaris. Graus zegt dat hij in Heerlen woont, maar in werkelijkheid zou hij vooral in Voorburg vertoeven.

'Hetze'

EenVandaag reisde af naar Heerlen en sprak daar met buren en buurtbewoners om te vragen of Graus daar echt woont. Niemand bevestigde dat hij in Heerlen woont. Wel woont zijn moeder daar die hij af en toe opzoekt. Graus noemt het verhaal van de Volkskrant en EenVandaag 'een hetze'.

Ockhuysen noemt het juist "degelijk journalistiek onderzoek". Ook volgens Jan-Kees Emmer, oud-hoofdredacteur van de Telegraaf, is het daar volledig mee eens. "Ik vond het een uitstekende journalistieke productie. Je moet wel oppassen dat je niet op de moralistische toer gaat. De vraag is of meneer Graus de regels overtreedt."

Graus ontkent de beschuldiging en zegt dat hij "niets te verbergen heeft". Hij wil dat er een onderzoek komt naar zijn eigen verblijfskostenvergoeding. De SP eist 100 procent duidelijkheid over de integriteit van Graus. Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vindt het 'verstandig' als er duidelijkheid komt over de situatie van de PVV'er.

Theo Hiddema

Vandaag meldt de Volkskrant dat ook Theo Hiddema, Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie, mogelijk duizenden euro’s teveel aan verblijfskostenvergoeding heeft ontvangen. Hiddema, die officieel in Maastricht woont, krijgt nu een maximale toeslag van ruim 24 duizend euro per jaar. In de praktijk woont Hiddema vooral in Amsterdam, waardoor hij op minder recht heeft.

Hiddema zegt in een reactie dat hij niet op de hoogte was van de regels en dat natuurlijk bereid is om het geld terug te betalen als uit onderzoekt blijkt dat de Tweede Kamer 'te gul' is geweest.

Ster advertentie
Ster advertentie