Cultuur & Media

Dakloze jongeren bedelen online

foto: Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. Dakloze jongeren bedelen online

In steeds meer steden geldt een bedelverbod. Wel of geen geld geven aan bedelaars is een discussie die al jaren gevoerd wordt. Maar daar heeft de jonge generatie daklozen een oplossing voor bedacht. Bedelen via een live-stream op social media, een Tikkie op Facebook of een inzamelingsacties op GoFundMe. Dit onderzocht verslaggever Shayno Numansen in de nieuwe aflevering van de Alicante podcast.

#26 - Dus je bent een online bedelaar: ‘Ik was 18, hoogzwanger, en sliep op straat’   (S02) - Alledaagse Vragen

BEDELVERBOD
Of je wel of niet mag bedelen in Nederland, dat mogen gemeentes zelf bepalen. Als het verboden is, staat het beschreven in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Bijna alle grote steden in Nederland hebben een bedelverbod. Vorige maand zagen we in de media hoe anti-bedelcampagnes van gemeente Leiden en Almere in het verkeerde keelgat van inwoners schoten. Er klinken verschillende geluiden. Maar hoe zit het nou, is het wel of niet verstandig om geld te geven aan een bedelaar?

DAKLOZE OPLICHTERS
Bram werd op zijn 19e dakloos, maar heeft nooit gebedeld. ‘Ik zie dat bedelaars er heel veel geld mee verdienen. Maar het geld vaak niet zelf mogen houden want er zit een hele organisatie achter of het zijn verslaafde mensen. Ik wilde daar niet mee geassocieerd worden’. In de podcast vertelt Bram dat hij op straat zag hoe Roemeense of Bulgaarse mensen zichzelf voordeden als daklozen en bedelden op straat. ‘Tijdens de coronaperiode vertelde een van die mannen mij dat hij soms 350 euro per dag verdiende aan bedelen. Dat geld wordt vaak ook nog aan een baas gegeven’.

In de podcast spreekt Shayno een meisje die op haar 18e hoogzwanger op straat kwam te staan. Vier jaar lang was ze dakloos en ook zij bedelde niet op straat. ‘Geef een bedelaar nooit geld! Ga met ze in gesprek. Als ze honger hebben koop je gewoon wat te eten, maar geef geen geld want dat wordt vaak voor drugs gebruikt’.

ONLINE BEDELEN
‘Ik had geen geld. Ik besloot me aan te melden op de Facebookpagina ‘Zwanger worden voor Moslima’s’. Daar heb ik mijn hele situatie uitgelegd. Leden van die groep hebben me toen geholpen. Ze zagen waar ik verbleef, moesten huilen en wilden een hotel voor me betalen. Facebook is een moderne manier om te bedelen. Daar kan je goed je situatie uitleggen en precies laten zien hoe je leeft. Je zet gewoon een Tikkie op Facebook en je legt je verhaal uit. Vervolgens beslissen de beheerders of ze je geloven en ze je willen helpen. Tegenwoordig zie ik steeds meer mensen die ook echt om geld vragen. Ik vroeg enkel om eten.’

Alicante

Elke week brengt Alicante je een nieuw verhaal. Een verhaal waar je het met je vrienden over wil hebben. Een verhaal dat nog niet in het nieuws is, maar er wel hoort. Een verhaal dat je als twintiger kunt herkennen, maar waarvan je ouders denken: ‘hoe dan?!' Heb je een onderwerp of ken je een persoon waar Alicante een verhaal over moet maken? Stuur ons een bericht via Alicante@radio1.nl of DM via insta: @Alicante_NPORadio1.

Ster advertentie
Ster advertentie