Binnenland
EO

Les over de clitoris in groep 6? 'Kinderen én ouders zijn daar nog niet aan toe'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Les over de clitoris in groep 6? 'Kinderen én ouders zijn daar nog niet aan toe'

Op sociale media is er ophef ontstaan over de Week van de Lentekriebels, een nationale projectweek over seksualiteit op scholen. Vooral een model van de clitoris doet de wenkbrauwen fronsen. Te vroeg, vindt opvoedingsdeskundige Marina van der Wal. 'Kinderen én ouders zijn daar nog niet aan toe'

Het model van de clitoris is aan te vragen door scholen voor de groepen 6 tot 8, dus het gaat om kinderen tussen de 10 en de 12. Dat is wel erg vroeg, vindt Van der Wal.


Marina van der Wal en Luc Lauwers in Dit is de Dag

"Waar ik moeite mee heb, is dat we weten dat ouders het heel lastig vinden om het met hun kinderen over seks te hebben. Die krijgen straks kinderen thuis die vragen gaan stellen over hele specifieke onderdelen, terwijl we het vooral moeten hebben over onderwerpen als intimiteit en privacy", vindt ze.

Van der Wal is bang dat ouders veel gene voelen bij een onderwerp als de clitoris. "Dan weten de kinderen het ook niet meer en dat geeft een onveilig gevoel", aldus de opvoedingsdeskundige.

'Kinderen hebben hier vragen over'

Luc Lauwers, programmamanager seksuele vorming van expertisecentrum Rutgers, dat de week organiseert, vindt het helemaal niet vroeg om met kinderen te praten over hoe het menselijk lichaam werkt op seksueel vlak: "De Kindertelefoon krijgt elke week 70 belletjes van kinderen met thema’s rondom seksualiteit, bijvoorbeeld over de geslachtskenmerken", vertelt hij.

Voor ouders die het lastig vinden, organiseren scholen vaak ouderavonden en die worden goed bezocht, vertelt hij. Juist omdat ouders het lastig vinden, moet het op school gebeuren, vindt de programmadirecteur.

De clitoris vormt overigens helemaal geen groot onderdeel van de week, stelt Lauwers. "Zeker op de basisschool gaat het veel meer over verliefdheid, hoe herken je wat je fijn vindt en hoe geef je ook aan als je iets niet fijn vindt? En ook dat andere mensen, ook zeker volwassenen, dat te respecteren hebben", schetst hij. "Maar geslachtskenmerken horen daar ook bij!"

Middelbare school

Van der Wal denkt dat de clitoris beter pas op de middelbare school kan worden besproken. Dan zijn leerlingen én ouders daar meer aan toe. "Laten we zorgen dat de boodschap aansluiten bij ouders en niet als professionals zeggen: dit hebben jullie nodig." Lauwers vindt juist dat de doelgroep leerlingen zijn: "Die hebben hier vragen over en hebben die informatie nodig. Daar hebben ze ook recht op. Hopelijk krijgen ze die thuis, maar ook op school."

Als je dat niet doet, gaan leerlingen zelf Googlen, met alle gevolgen van dien, zegt Lauwers. "Ze krijgen filmpjes doorgestuurd, ze kijken porno en daar krijgen ze een heel verwrongen beeld van seksualiteit van. Seksuele vorming zorgt juist dat ze een realistisch beeld krijgen en er goed over kunnen communiceren."

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie