Cultuur & Media
VPRO

Houden van iemand die steeds meer vergeet

foto: BRONfoto: BRON
  1. Nieuwschevron right
  2. Houden van iemand die steeds meer vergeet

"Dat klinkt zwaar," merkt Pieter van der Wielen op. "Het is ook zwaar," vertelt Clairy Polak. Haar geliefde Nico Commijs leed aan de ziekte van Alzheimer waaraan hij vorige maand overleed. In Nooit Meer Slapen vertelt ze erover.

Clairy Polak in gesprek bij Nooit Meer Slapen

Roman: 'Voorbij, voorbij'

Gesprekken over haar privé leven wist de presentator en journalist Clairy Polak altijd te omzeilen. Toch besloot ze nu te vertellen. "Dat doe ik omdat ik vind dat ik iets te zeggen heb. De verwarring waaraan ik ten prooi ben gevallen, door deze ziekte, overkomt heel veel mensen."

Over het omgaan met de ziekte van Altzheimer schreef ze de autobiografische roman Voorbij, voorbij. "Het was in eerste instantie niet de bedoeling om het uit te brengen als boek. Ik ging schrijven omdat ik voor mijzelf alles op een rijtje wilde zetten."

Met de roman vertelt ze haar verhaal: "We weten allemaal een beetje wat de ziekte inhoud. Maar je weet niet hoe deze ziekte je ontmenselijkt."

Quote

Liefde is ook dat je je heel goed kunt inleven in de ander. Maar ik wist niet meer wat hij voelde.

Drie keer zout

In gesprek met Pieter van der Wielen vertelt Clairy Polak over het verloop van de ziekte. "Het begon met kleine dingen, onopvallende handelingen: Een derde glas wijn inschenken of zout op het eten strooien als hij dat net al had gedaan."

Met Pieter bespreekt ze ingewikkelde vragen waarmee ze worstelde en nog steeds worstelt. Wie zijn we als we ons niets meer herinneren? Wat is liefde zonder herinnering? En hoe om te gaan met het vergeten?

Clairy Polak over 'Voorbij, voorbij'

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie