Cultuur & Media
NTR

Radio-dj Stefan Stasse: 'Ik weet soms zelf ook niet wat echt is en wat niet'

foto: Fotograaf: Stijn Ghijsen
  1. Nieuwschevron right
  2. Radio-dj Stefan Stasse: 'Ik weet soms zelf ook niet wat echt is en wat niet'

Stefan Stasse is dit jaar de winnaar van de Marconi Oeuvre Award. Sinds 2013 presenteert hij bij KRO-NCRV De staat van Stasse en Goudmijn. De jury roemt zijn creativiteit en de band met de luisteraar. “In De Staat van Stasse speel ik met de lijn tussen wat echt is, net echt en wat helemaal niet echt is", vertelt de radio-dj in Kunststof.

KRO-NCRV

Na zijn studie aan de toneelacademie Maastricht verhuisde Stefan Stasse naar Amsterdam. Werken in het theater durfde hij niet goed aan. Het was zijn vader die namens hem een sollicitatiebrief naar de KRO-NCRV schreef. “Maar dat was dan ook echt wel een geweldige brief.”

Uit de vierhonderd aanmeldingen werd hij aangenomen en startte zijn carrière bij de radio. “In het begin weet je niet wat presenteren is, dus je speelt een rol. Als je te dichtbij jezelf komt, wordt het een hele ingewikkelde rol, want dan wordt het confronterend. Daarom durfde ik het nooit terug te luisteren.”

'Ik weet soms zelf ook niet wat echt is en wat niet'

Zijn radioprogramma’s spreken de verbeelding aan, met een zeer eigen taal en vorm. “In De Staat van Stasse speel ik met de lijn tussen wat echt is, net echt en wat helemaal niet echt is. Daartussenin zit een gebied waar ik heel graag kom. Ik weet soms zelf ook niet wat echt is en wat niet. Dan ben ik ontroerd, maar tegelijkertijd al bezig met de vraag welke plaat het beste bij dat moment past. Je wekt de suggestie dat je helemaal puur bent, maar het podium blijft overeind.”

Sidekick Tim Daemen noemt de manier van denken en de taal van Stefan Stasse besmettelijk. Volgens Stefan zijn ze elkaar steeds beter gaan leren kennen. “Hij is heel anders, maar we hebben dezelfde humor. En hij kan ongelofelijk goed improviseren. Ik kan hem voor het blok zetten door iets te vragen waar hij niet op voorbereid is, maar hij redt zichzelf altijd geweldig.”

Loyale luisteraars

De jury van de Marconi Oeuvre Award schrijft dat hij in al zijn programma’s in nauw contact staat met de luisteraar. Ze bouwen een loyale band met elkaar op waar ook Stefan wat aan heeft. In 2017 wilde de NPO hem verbannen naar NPO Radio 5. “Ik las dat in een persbericht vlak voor de uitzending. Tijdens de uitzending kwam mijn toenmalige baas bij de KRO er in de studio bij zitten, we hebben er toen ook maar gelijk radio van gemaakt. Dat was perfect want toen kwamen de luisteraars in opstand tegen de overplaatsing.”

Uiteindelijk is het allemaal terug gedraaid en is De Staat van Stasse nog steeds te beluisteren op NPO Radio 2. Een van de populaire rubrieken in het programma is ‘wie nu belt mag het zeggen’, waarbij luisteraars ongefilterd hun verhaal kunnen doen. “Ik hou heel erg van de toevalligheden en de mooie verhalen die dat oplevert. Ik heb daardoor een goed beeld van mijn luisteraars, het is een heel breed publiek.”

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie