Cultuur & Media
NTR

Nauwelijks te vinden: kinderboeken met Aziatische personages, laat staan helden

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nauwelijks te vinden: kinderboeken met Aziatische personages, laat staan helden

Reza Kartosen-Wong en zijn vrouw misten een kinderboek waarin hun Aziatische zoontje zichzelf zou kunnen herkennen. En dus dacht het paar: "Als die boeken er niet zijn, moeten we ze zelf gaan schrijven." Ze schreven het boek Gebakken rijst met van alles en nog wat!!!. "We willen kinderboeken die cultureel divers en inclusief zijn", vertelt Reza in Mangiare!.

Mangiare! Over Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat en ADMO - Mangiare!

Ondergeschoven kindje

De Aziatische afkomst is eigenlijk een beetje een ondergeschoven kindje in Nederland. "Alle mensen van niet-westerse afkomst worden onder gerepresenteerd in het Nederlandse medialandschap, maar dat geldt des te meer voor Aziaten", zegt mediawetenschapper Reza Kartosen-Wong. Zo ook in de kinderboeken.

"Mijn vrouw en ik zochten leuk kinderboeken na de geboorte van ons eerste kind. Naast de klassiekers als Nijntje, wilden we ook kinderboeken met kinderen van Aziatische afkomst, waarin onze zoon zich zou kunnen herkennen." Die boeken bleken schaars. En in de paar boeken die er zijn, wordt het stereotype beeld van kinderen van Aziatische afkomst geschetst: strohoedje en stokjes in de hand. "En de verhaallijnen benadrukken vaak het anders-zijn van deze kinderen."

Eten als verbinder

Het nieuwe kinderboek gaat over eten. De schrijvers hopen dat het kinderen, en hun ouders/verzorgers, zal inspireren om open te staan voor onbekende gerechten, smaken en andere culturen. "We willen graag een keur aan cultuurverschillen laten zien, zonder dat het verhaal alleen daarover zou gaan.

Eten speelt een grote rol in ons dagelijks leven. Het heeft een heel belangrijke sociaal-culturele waarde en daar gaan we in Nederland nog wel eens te veel aan voorbij. "Er wordt relatief weinig onderzoek gedaan naar de sociaal-culturele rol die eten kan spelen in onze samenleving. In het vormen van identiteiten en het verbinden van verschillende groepen."

Terwijl bij eten dezelfde processen plaatsvinden als bij andere vormen van media en cultuur, zoals tv en theater. "Het is iets wat we nodig hebben om te overleven. Naar de diepere betekenis kijken we niet. Eten is een formidabele drager, verspreider en verbinder van culturen. Via eten kun je op een heel laagdrempelige manier over identiteit en cultuur praten."

Ondervertegenwoordiging in de media

Er zijn volgens Reza meerdere oorzaken dat Aziaten worden ondervertegenwoordigd in de media: "Je ziet dat de poortwachters, de mensen op beslisposities, een heel ouderwets idee hebben over wat hun publiek wil en hoe dat publiek eruit ziet."

En als er dan wel Aziatische mensen te zien zijn, worden ze vaak op stereotype wijze worden afgebeeld, vol van onbewuste vooroordelen. Ze zijn bijvoorbeeld stil, gehoorzaam en zijn goed in Kungfu.

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie