'De Nederlandse televisie is de beste ter wereld'
- Nieuws
- 'De Nederlandse televisie is de beste ter wereld'
"De Nederlandse televisie is de beste televisie ter wereld." Tot die conclusie komt tv-deskundige Bert van der Veer in zijn boek over 70 jaar televisiegeschiedenis in Nederland. Bij Spraakmakers vertelt hij waarom.
Video niet beschikbaar
Taboedoorbrekend
Als één van de eerste landen ter wereld werden in Nederland in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw 'gewone mensen' op televisie geïnterviewd over uiteenlopende onderwerpen, zoals abortus, euthanasie en dementie.
Een groot uur U, gepresenteerd door Koos Postema van de van de VARA, begon hiermee. Volgens Bert van der Veer was het programma uniek voor die tijd. "Voorheen zag je almaar professoren en doctoren die uitlegden op tv, maar opeens kwam het besef dat je ook met de mensen kunt praten die het zelf overkomt."
Uit de enorme hoeveelheid post die bij de omroepen binnenkwam, bleek de behoefte en betrokkenheid van de kijkers. "Na een uitzending over dementie – waar in die tijd nog niet over gepraat werd – kwamen 20.000 brieven en reacties binnen bij de postkamer van de VARA. Niet lang daarna is de stichting Alzheimer Nederland opgericht", zegt Van der Veer. Dit tv-genre vindt ook vandaag nog gretig aftrek.
Big Brother
Een uniek hoofdstuk in de Nederlandse televisiegeschiedenis is het programma Big Brother uit de koker van John de Mol. Het is het meest succesvolle televisieformat dat 'Nederland' ooit heeft voorgebracht, zegt Van der Veer. De tv-deskundige had naar eigen zeggen ook rijk kunnen worden met het format, maar koos voor een uurloon in plaats van een percentage van de wereldwijde winst. "Ik had miljonair kunnen zijn."
"Het is niet zo dat reality hiervoor helemaal niet bestond, maar dit dagelijkse concept heeft de wereld veroverd", gaat hij verder. Big Brother is in meer dan honderd landen uitgezonden. Volgens Van der Veer was niet alleen het concept interessant (het reilen en zeilen van negen onbekende mensen in een huis die 24 uur per worden gevolgd door camera’s) het was ook nog eens een vrij goedkoop alternatief voor dramaseries.
Reality-tv
Inmiddels is reality-tv in de traditie van Big Brother niet meer weg te denken met opvolgers zoals De Gouden Kooi, Utopia en Expeditie Robinson. Van der Veer geniet persoonlijk het meeste van Temptation Island. "Niets is er zo leuk om te zien als stoere, gespierde mannen die denken een vrouw te kunnen weerstaan maar overstag gaan als zij in bikini in het zwembad springen."
Dramaseries
Nog een format waar een klein land groot in is, is drama. "We hebben ontzettend veel goede dramaseries", zegt Van der Veer. Het misdaaddrama Penoza of de biografische serie over het leven van Ramses Shaffy zijn een kleine greep uit het recente aanbod, stelt hij.
Volgens Van der Veer zijn mensen terecht trots op het niveau van het Nederlandse drama, maar heeft de NPO hier nog te weinig waardering voor. "De NPO gaat hier slordig mee om. De ene keer verschijnt op maandag om 22.00 uur Het geheime dagboek van Hendrik Groen en een prachtserie als Dertigers wordt in de late avonduren weggestopt."
Netflix en Amazon
Volgens de televisie-deskundige Van der Veer, die zijn sporen onder meer verdiende als programmamaker en regisseur, is er nog steeds geen "consistent en consequent" drama-beleid van de grond gekomen bij de NPO. En dat terwijl er juist in die sector het grootse gevaar dreigt, zegt hij. "Tachtig procent van het aanbod van Netflix, Amazon en Apple is drama."
Bert van der Veer over 70 jaar Nederlands televisie
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!