Cultuur & Media
KRO-NCRV

Mediaforum: 'Het is een hele klus om je pensioen te halen in Hilversum'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: 'Het is een hele klus om je pensioen te halen in Hilversum'

BNNVARA vervangt Fidan Ekiz en Renze Klamer als presentatoren bij De Vooravond. “Dit zag ik niet aankomen. Vooral door de hardheid en wreedheid”, reageert tv-recensent Angela de Jong in het Mediaforum bij Spraakmakers.

Renze Klamer schreef op Twitter dat hij slechts een paar uur voor de bekendmaking te horen had gekregen dat hij en Ekiz het volgende seizoen niet zouden presenteren. “Ik denk dat daar de boosheid en verontwaardiging inzit. Ieder normaal mens kan zich voorstellen hoe dit moet voelen”, zegt De Jong.

De Jong was blij verrast met het eerste seizoen van De Vooravond, maar zag het duo in het tweede seizoen meer zoeken. “Het duo was fris, deed weinig van de autocue en ze durfden hun mening te geven. Nu leek de fut er een beetje uit. Misschien voelden ze zich geremd omdat ze minder hun mening mochten geven.”

Entertainment of urgentie?

Volgens Klamer hadden ze juist te horen gekregen meer op entertainment te moeten focussen terwijl de omroep nu een gebrek aan urgentie aankaart als reden niet met het duo door te willen. De Jong: “De vraag is of je dat wel krijgt met vervangers Sophie Hilbrand en Khalid Kasem. Het gaat er toch vooral om wat je aan de achterkant doet en afspreekt met de redactie.”

Volgens politiek duider Kees Boonman, die zelf regelmatig bij programma’s aanschuift, zegt de gang van zaken ook iets over het publieke bestel. “Iedereen krijgt wel eens een beurt in Hilversum, soms wel vaker. Dan verdwijnt er ineens een programma en zegt je baas: ik snap het ook niet, het ging goed, je moet naar de NPO. Vervolgens zegt de NPO: wij gaan daar niet over.”

Erger dan het Binnenhof

Het is “een hele klus om je pensioen te halen in Hilversum”, stellen Boonman en De Jong. “Misschien gaat het er nog wel erger aan toe dan op het Binnenhof”, zegt De Jong doelend op de nieuwe episode rondom Pieter Omtzigt na een gelekte memo.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie