Cultuur & Media
VPRO

Tjitske Reidinga slaat nieuwe weg in met 'Dangerous liaisons'

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Tjitske Reidinga slaat nieuwe weg in met 'Dangerous liaisons'

Tjitske Reidinga brak bij het grote publiek door als Claire van Kampen in Gooische Vrouwen. Ze speelde in verschillende films en televisieseries en stond ook met veel stukken in het theater. Nu staat ze in Dangerous liaisons, een stuk waarmee ze een nieuwe weg inslaat in haar acteer carrière. Ze is te gast in Nooit Meer Slapen.

{podcast audio="124938" caption="Actrice Tjitske Reidinga:" }

Een nieuwe koers

Zes jaar lang nam Tjitske Reidinga hoofdrollen voor haar rekening in de zomerkomedies van het DeLaMar Theater. De gemene deler van die producties: humor. Maar het forceren van een lach bij het publiek is niet meer wat de actrice nu het liefste wil: "Twee jaar geleden voelde ik dat ik vast zat. Ik zag opeens de zinloosheid. Want het liefst ben ik grappig in het tragische."

"Het puur grappig zijn om het grappig zijn wat ik een tijd lang deed, daar voelde ik me gevangen in. Ik vond mezelf stom en niet interessant."

Ogen geopend

Door het stuk waar ze nu in speelt Dangerous liaisons werden haar ogen weer geopend. Het stuk is geëngageerd en feministisch. "Ik vond het schokkend dat ik de narigheid helemaal niet zag toen ik het stuk las. Ik dacht 'zo gaat dit nou eenmaal', pas later zag ik dat het anders zit."

"Ik heb een nieuwe kijk gekregen op de ongelijkheid tussen man en vrouw. Ik word me daar steeds bewuster van. Ook van wat er bijvoorbeeld allemaal wel niet van een vrouw wordt verwacht als ze op het podium staat."

'Gruwelijk'

De thematiek en de scenes uit Dangerous liaisons zijn in tegenstelling tot veel van haar eerdere werk dan ook niet per se 'leuk'. "De situaties zijn gruwelijk. En ik vond het heel erg dat het mij in eerste instantie niet bijzonder opviel. Ik dacht 'dit is gewoon hoe het werkt. Dit is de macht van zo’n man en meisjes gaan daar gewoon in mee'. Ik hoop echt dat het stuk over een paar jaar niet meer actueel is. Dat we echt een stap vooruit gaan zetten als vrouwen."

Liefde voor toneel

Dangerous liaisons liet Tjitske Reidinnga haar liefde voor toneel en spel herontdekken. "Het was een zege dat ik met deze jonge, ontzettend goede acteurs en regisseur Nina Spijkers ging werken. Ik voelde me heel snel weer helemaal op mijn plek."

Ze toert de komende maanden door het hele land met het stuk. En daarna? "Ik weet er even geen beter woord voor maar ik wil stukken gaan maken die schuren. Spelen in stukken die minder commercieel en minder gelikt zijn. Het mag best óók grappig zijn, maar dan tegelijkertijd ook tragisch."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie