Cultuur & Media
EONOS

3JS hebben spijt van deelname Songfestival: 'We hebben het heel erg onderschat'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 3JS hebben spijt van deelname Songfestival: 'We hebben het heel erg onderschat'

Vanavond is de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival, waarin Mia Nicolai en Dion Cooper zich zullen proberen te kwalificeren voor de finale. In 2011 lukte dat de 3JS niet. Sterker nog, ze kregen de allerminste punten van iedereen. Ze hadden het serieuzer moeten nemen, zeggen ze in Langs de Lijn En Omstreken.

De 3JS vieren 15-jarig bestaan met tournee '15 jaar 3JS'

Video niet beschikbaar

De 3JS bestonden onlangs 15 jaar. Hun carrière kent veel hoogtepunten, maar de deelname aan het Songfestival hoort daar niet bij. Dat komt ook wel een beetje door hen zelf, geeft zanger Jan Dulles toe: "We waren daar 10 dagen met een boot. Op die boot was het iedere avond feest. We zaten iedere avond aan de drank en stonden te spelen op die boot. Toen het Songfestival daadwerkelijk was, was ik m’n stem kwijt…"

Songfestival even tussendoor

De 3JS hadden er veel harder voor moeten gaan, denkt ook gitarist Jan Kwakman. "Als je ergens niet 100 procent voor gaat, en je staat op zo’n toneel, dan gaat het mis. We waren op dat moment met 1000 dingen bezig en het Songfestival moest daar even naast. We moesten even vijf liedjes schrijven en tussen de optredens door moesten we even twee weken naar Düsseldorf", vertelt hij.

Tegenwoordig wordt het veel grootser aangepakt, vertelt Kwakman: "S10 gaat naar het Songfestival, nou, daar wordt dan even vier maanden voor uitgetrokken." Pas vanaf de deelname van Anouk (2013) wordt de boel veel serieuzer genomen. "Zij sloot zichzelf een week op in haar hotelkamer en die was niet bereikbaar voor de pers", vertelt Dulles. Kwakman vindt dat er toen een veel duidelijker plan was: "Er was duidelijk plan, dat hadden wij niet."

Never alone

Het liedje waarmee de 3JS meededen aan het Songfestival, Never Alone, is echter na het Songfestival een grote hit geworden, maar dan wel de Nederlandse versie: Je vecht nooit alleen. Ondanks het Songfestival-debacle is Dulles er nog steeds blij mee: "Het werd op een gegeven moment een strijdlied voor het KWF Kinderfonds. Toen twee jaar geleden mijn dochtertje overleed begreep ik het liedje zelf eigenlijk pas."

Ster advertentie
Ster advertentie