Cultuur & Media
EO

Een valse start voor het Eurovisie Songfestival: 'Soms moet je mensen in bescherming nemen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een valse start voor het Eurovisie Songfestival: 'Soms moet je mensen in bescherming nemen'

Het is inmiddels een nationale discussie geworden: onze inzending voor het Eurovisie Songfestival in Liverpool. Het duo Mia en Dion kende een valse start met twee onzuivere optredens. "Er komt heel veel op die twee af. Soms moet je mensen tegen zichzelf in bescherming nemen", zegt operazangeres Francis van Broekhuizen in Dit is de Dag.

Ademsupport

Volgens Van Broekhuizen is het zangduo op technisch gebied nog niet op niveau. "Ik hoor dat ze zingen met een slechte ademsupport. De ademsteun, waar je op moet zingen, beheersen ze niet goed. Daarom zingen ze onzuiver als ze de lucht in gaan."

Het duo wordt misschien ook te snel het grote podium op gestuurd, vindt Van Broekhuizen. "Ik kan me voorstellen dat ze thuis een mooi nummer hebben geschreven en dat het in een kleine setting heel mooi klonk. Maar nu worden ze op de grote podia in het diepe gegooid. Ik vind het ook wel een beetje zielig. Een lied schrijven of het uitvoeren: dat is nogal een verschil."

Songfestival-expert Tom Mikkers ziet naast de zangtechniek ook een ander probleem: "Het duo wordt heel hoog op de troon gezet. De verwachtingen worden enorm opgeschroefd. Daarnaast gedraagt het duo zich ook echt als sterren: elke relativering is weg. Ik denk: het is maar een festival. Er gebeuren veel grotere dingen in de wereld."

Terugtrekken?

Moet Nederland zich dan maar terugtrekken? Van Broekhuizen: "Ik zou vooral willen zeggen: je moet die jonge mensen beschermen. Ik snap dat je heel graag op dat grote podium wil staan, maar voor sommige mensen komt het gewoon te vroeg. Mia en Dion krijgen nu heel Nederland over zich heen en het haalt zelfs de nationale televisie. Iedereen geeft er zijn mening over, en ik vind dat je ze daarvoor moet beschermen."

Daarom vraagt Van Broekhuizen zich af of er nog een manier is voor het duo om eronderuit te komen. "Stel je voor dat je afgaat voor een miljoenenpubliek. Dan kan dat zo’n knauw zijn voor je zelfvertrouwen, dat het de rest van je carrière kan beïnvloeden. Het zou zelfs kunnen dat je jonge carrière op zo’n vroeg punt alweer stopt. Dat zou traumatisch voor ze kunnen zijn."

Toch vindt Mikkers dat het Songfestival-publiek ook een beetje moet worden opgevoed. "Laten we teruggaan naar wat het is: een festival. De winst zit er dit jaar waarschijnlijk niet in, en de finale misschien ook niet. Maar het is wat het is. Laten we een gewoon beetje aardig zijn voor elkaar."

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie